FOTOSPECIAL. Garage wordt renovatieproject

Dorine Clement toont ons hoe een zoektocht naar een garage is geëindigd in een budgetvriendelijk renovatieproject, dat haar uiteindelijk ook een heel originele woonst heeft opgeleverd. Door met een creatieve en frisse blik naar de dingen te kijken, heeft ze een heel persoonlijke woning gecreëerd.

Droom die uitkomt
Dorine vindt het fantastisch dat ze haar huis zelf heeft kunnen ontwerpen, vertrekkend van niets. 'Ik heb mijn droom gecreëerd. Ik heb uitvoerig overlegd met Filip, de architect. Ook Dominique Tanghe, een goede vriendin en interieurarchitecte, heeft me goed geholpen. Onder meer het idee van de lage muurtjes als scheiding tussen de ruimtes kwam van haar. Dankzij die lage muurtjes is de openheid optimaal bewaard. En mijn papa, die schrijnwerker is, heeft geholpen met de uitvoering en mee nagedacht over de technische kant van de zaken.' Met vrienden en familie is Dorine in de werken gevlogen en in drie maanden tijd was de garage in Kortrijk zowel aan de binnen- als aan de buitenkant getransformeerd. De gevel ziet er heel modern uit met de bekleding in padouk en volkern latjes.
Foto: Yvan De Saedeleer

Dorine Clement zocht een garage voor Marcel. Marcel, dat is de mobilhome die Dorine heeft omgebouwd tot een mobiele koffiebar. Onder de naam KoffieQueen luistert ze feestjes en evenementen op, met koffie, chocolademelk en meer. Marcel, haar mooie rode oldtimer, stond gewoon op straat 's nachts, en dat kon Dorine niet langer aanzien. Na wat speurwerk vond ze een pand in Kortrijk, dat letterlijk als 'magazijntje' te koop stond. Het was een ruime garage met twee kleine kamertjes en een tochtige zolder erboven. 'En toch wist ik meteen dat dit mijn huis zou worden', glundert de koffie-experte. Het budget was beperkt, de ambitie grenzeloos. 'Als ik mijn tanden ergens inzet, dan moet het vooruit gaan. Mijn architect Filip Knockaert wilde de uitdaging ook aangaan, en samen zijn we gaan nadenken over hoe mijn huisje boven de garage er kon gaan uit zien. En het eindresultaat is schitterend, ik ben heel tevreden. Het is alsof ik elke dag in een mooi hotel wakker word (lacht).' Op de benedenverdieping van Dorines woonst vinden we haar mobilhome Marcel in de garage, en achter de garage is nog een werkruimte. 'Die hebben we gewoon afgesloten met schuifdeuren gemaakt van een dubbele verandaplaat in een eenvoudig houten kader. Ik doe dat graag, dingen een nieuwe bestemming geven.' Het gelijkvloers werd behouden, maar boven werd alles grondig onder handen genomen. 'De poort is bijvoorbeeld gebleven, ook al heb ik nu niet echt een voordeur. Maar de poort was nog in goede staat en met een sticker van mijn zaak er op, ziet ze er ook weer beter uit, niet?' De woning van Dorine bestaat uit een leefgedeelte op de eerste verdieping en een slaap- en wasgedeelte op de tweede. 'Het is niet groot en ik heb weinig kasten, maar ik stockeer zo veel mogelijk in mijn werkruimte. Dan blijft het boven open en netjes.'

Bewonerstips
- Wacht niet te lang met beslissingen te nemen. Dat maakt het enkel moeilijker. Als je een beslissing hebt genomen, neem er dan ook vrede mee.
- Zoek zo gericht mogelijk naar leuke oplossingen en interieurspullen. Daarvoor moet je een heel duidelijk beeld voor ogen hebben over hoe je woonst er moet uitzien en welke sfeer ze moet uitstralen.
- Doe geen 'voorlopige' aankopen. Een paar jaar later moet je dan toch de echte investering doen. Door meteen voor datgene te kiezen wat je wilt, spaar je uiteindelijk geld uit en ben je vooral meteen gelukkig.


 

Corrigeer