Boris mag Londense burgemeesterssjerp houden

De conservatieve premier David Cameron baalt in zijn hoofdkwartier. Foto: REUTERS

De Conservatieve kandidaat Boris Johnson volgt zichzelf op als burgemeester van Londen. Hij haalde het nipt van zijn voorganger en sociaal-democratische rivaal Ken Livingstone.

Aan het begin van de avond, met bijna alle stemmen geteld, had de Conservatieve Partij al zo’n vierhonderd zetels verloren. Zelfs in het district van premier David Cameron moest de partij zetels inleveren.

Het verschil tussen Johnson en "Red Ken" bedroeg volgens de nieuwssites van BBC en The Independent amper drie procent: 51,5 tegenover 48,5 procent.

De race naar de City Hall verliep daarmee een stuk spannender dan verwacht. De flamboyante Johnson haalde het uiteindelijk dankzij de "second-preference votes", nadat hij op basis van de eerste keuze van de stemmers op 44 procent was gestrand (tegenover 40,3 procent voor Livingstone).

De zege van Johnson in de Olympische stad is een opsteker voor de "Tories", die net als hun liberale regeringspartner een nederlaag leden in de meeste delen van het land. Oppositiepartij Labour komt landelijk als duidelijke overwinnaar uit de bus.

Ook de Liberal Democrats van vicepremier Nick Clegg kregen er van langs. De partij moest bijna driehonderd zetels inleveren. Daarmee komt de partij op het laagste aantal zetels uit sinds haar oprichting in 1988.

Britse conservatieven afgeranseld, Labour profiteert

Labour profiteerde van de verliezen bij de coalitiepartijen. De partij boekte meer dan achthonderd zetels winst en breidde het aantal districten waar de partij een meerderheid heeft met 32 uit.

'We zijn een partij die het vertrouwen van de bevolking terugwint', aldus partijleider Ed Miliband. 'De bevolking lijdt. De bevolking lijdt onder de recessie, de bevolking lijdt onder een regering die de belastingen verhoogt en belastingen voor miljonairs verlaagt.'

Cameron verklaarde dat de afranseling in de verkiezingen te verwachten was nu de regering stevig moet bezuinigen vanwege de Europese schuldencrisis. 'Dit zijn moeilijke tijden en er zijn geen eenvoudige antwoorden', erkende Cameron.

Hoewel de verkiezingsuitslag het leiderschap van Cameron niet in gevaar brengt, was de uitslag aanleiding voor conservatieven om er bij Cameron op aan te dringen af te zien van liberale maatregelen als het toestaan van het homohuwelijk.

Een Boris in iedere stad? Toch niet

In Liverpool werd voor het eerst een burgemeester gekozen. De Liverpudlians gingen voor Labour-kandidaat Joe Anderson. In enkele andere steden konden de kiezers zich in een referendum uitspreken over de vraag of ze net als Londen en Liverpool een gekozen burgemeester willen.

Premier David Cameron, een groot voorstander van het gekozen burgemeesterschap, liet zich onlangs ontvallen dat hij ’een Boris in iedere stad’ wilde. Daar dachten de kiezers in Manchester, Nottingham, Coventry en Bradford anders over. Zij stemden tegen het gekozen burgemeesterschap. Alleen in Bristol, in het zuidwesten van Engeland, wordt in de toekomst de burgervader gekozen door de inwoners van de stad.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees