Griekse socialistische leider: 'Mij steunen of euro verlaten'

Griekse socialistische leider: 'Mij steunen of euro verlaten'

De Griekse socialistenleider Evangelos Venizelos sprak zijn aanhangers toe. Foto: EPA

De Griekse socialistenleider Evangelos Venizelos waarschuwt de Grieken dat het land de eurozone mogelijk zal moeten verlaten als ze hem niet steunen bij de algemene verkiezingen op zondag. Dat zei de voormalige Griekse minister van Financiën vrijdag tijdens een toespraak in Athene.

De verkiezingen gaan volgens de leider van de socialistische partij Pasok over de vraag of Griekenland in de eurozone blijft of niet. 'Zondag staat ons land op het spel. Dan wordt besloten of we in Europa en de euro blijven, of we het land in faillissement en het volk in enorme armoede storten.'

Pasok is voorstander van het strenge pakket maatregelen dat Athene kreeg opgelegd van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in ruil voor een nieuw steunpakket van 130 miljard euro. De partij staat er echter slecht voor in de peilingen. 

Venizelos trad in maart af als minister van Financiën om Pasok te gaan leiden. Venizelos liet het parlement ingrijpend bezuinigen en dwong banken af te zien van grote delen van hun miljardenleningen aan de noodlijdende Griekse staat. 
 
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, waarschuwde vrijdag nog dat de Grieken alle maatregelen moeten uitvoeren in ruil voor het steunpakket. 'Als de Griekse kiezers voor een meerderheid stemmen die de overeenkomsten niet nakomt, dan zullen ze de gevolgen daarvan moeten dragen', aldus Schäuble. 
 
Venizelos zei in de toespraak verder geen nieuwe belastingen te zullen invoeren en de pensioenen en lonen niet te verlagen, als hij de verkiezingen wint. Hij wil onder meer de arbeidsmarkt verder liberaliseren. 
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees