Fraude kan niet langer verjaren

Fraude kan niet langer verjaren

John Crombez woonde gistren de 1 mei-viering in Gent bij. Foto: BELGA

Belastingfraudeurs kunnen in de toekomst hun processen niet meer zo lang laten aanslepen dat ze vrijuit gaan. Staatssecretaris voor de Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) gaat de wet wijzigen zodat fiscale fraudezaken niet meer kunnen verjaren. Dat staat in zijn "actieplan 2012-2013" tegen de fiscale en sociale fraude, schrijft De Tijd zaterdag.

Aan de belastingwet wordt slechts één zinnetje toegevoegd, maar wel met verstrekkende gevolgen: dat de verjaringstermijn pas begint te lopen wanneer "de verschuldigde belasting effectief en definitief betaald werd".

Met de wetswijziging maakt de staatssecretaris een einde aan de oeverloze discussies op veel fraudeprocessen. Het Hof van Cassatie velde nochtans al arresten over de kwestie en ook het Grondwettelijk Hof boog zich er al over. Maar voor de bodemrechters blijft er onenigheid over bestaan, staat te lezen in het actieplan van Crombez.

Om de discussies in de kiem te smoren, verankert Crombez in de wet dat de verjaringstermijn nog niet loopt zolang de fraudeurs valse documenten gebruiken om hun belastingclaim aan te vechten. Tal van belastingfraudezaken gaan nu de mist in omdat de onderzoeken en de daaropvolgende procedures veel te lang duren.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees