'Wielerploeg Rabobank tolereerde doping'

'Wielerploeg Rabobank tolereerde doping'

Foto: BELGA

De Nederlandse wielerploeg Rabobank heeft tot 2007 het gebruik van doping getolereerd. Dat schrijft De Volkskrant zaterdag. Volgens het Nederlandse dagblad was het gebruik van verboden middelen bij Rabobank de normaalste zaak van de wereld zolang het gecontroleerd gebeurde.

De Volkskrant baseert zich op uitspraken van Stefan Matschiner, voormalig manager van oud-wielrenner Bernhard Kohl. Die Oostenrijker werd in 2008 betrapt op CERA en moest zijn bolletjestrui van de Tour van dat jaar inleveren.

Volgens Matschiner heeft onder meer Michael Boogerd zijn bloed laten opslaan bij de Weense bloedbank Humanplasma, waar diverse sporters bloedtransfusies ondergingen. In totaal drie (oud-)renners van de ploeg zouden er klant zijn geweest. De inmiddels gestopte Boogerd heeft altijd ontkend dat hij bij de bank in Wenen is geweest.

Zijn oud-ploegleider Theo de Rooij ontkent echter niet dat er in zijn tijd (1996-2007) als ploegleider gebruikt werd door renners van de Raboploeg. 'Als het is gebeurd, is het een weloverwogen beslissing van de medische staf geweest', getuigt de Rooij in de Volkskrant.

'Disciplinair gestraft'

De Rooij zegt dat hij renners tot de orde heeft moeten roepen omdat zij op eigen houtje medische begeleiding wilden organiseren. 'Rasmussen was wat dat betreft niet de eerste. Ik heb er al eens eerder disciplinair gestraft.'

Onder de leiding van de Rooij werd de Deen Rasmussen in 2007 als geletruidrager uit de Tour gehaald omdat hij had gelogen over zijn whereabouts.

De Rooij onderstreept verder dat de ploeg nooit doping heeft aangemoedigd of heeft betaald. Doping was officieel ook niet toegestaan bij Rabobank.

Corrigeer