Washington lanceert succesvol cruciale militaire communicatiesatelliet

Een Atlas-V draagraket heeft vrijdagavond vanop Cape Canaveral in Florida met succes een Amerikaanse militaire communicatiesatelliet gelanceerd, zo heeft het lanceerbedrijf United Launch Alliance (ULA) meegedeeld.

De krachtige Atlas vertrok om 20.42 uur Belgische tijd en zette 51 minuten later boven de Indische Oceaan succesvol de tweede Advanced Extremely High Frequency (AEHF-2) satelliet uit, één van de meest gesofisticeerde en cruciale communicatiesatellieten van het Amerikaanse leger. Het tuig zou 1,7 miljard dollar waard zijn.

De lancering van de eerste AEHF was een dubbeltje op zijn kant. Want nadat een Atlas-V de kunstmaan in 2010 netjes had afgezet, floepte de hoofdmotor niet aan om naar de definitieve positie te vliegen. Na veertien maanden en meer dan 500 manoeuvres lukte dit wel met de stuuuraketjes van de AEHF-1.

Kern van de missie van de AEHF-kunstmanen is communicatie te verzekeren tussen de president, de militaire bevelvoering en troepen op het terrein, zelfs ingeval van een kernoorlog. Er zouden nog vier dergelijke satellieten de ruimte moeten in gaan.

Het was de vierde lancering van ULA voor dit jaar. Het bedrijf plant nog zeven lanceringen in 2012, met als eerstvolgende opnieuw een Atlas-V, maar dit keer met een spionagesatelliet.
Het was de dertigste missie van een Atlas-V en de zestigtste in totaal voor ULA.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees