ULteam hielp sinds december 57 mensen met euthanasievragen

ULteam hielp sinds december 57 mensen met euthanasievragen
Bij het ULteam, het team Uitklaring Levenseindevragen, hebben al 57 mensen aangeklopt voor een consultatie. Onder hen zijn er drie patiënten uit respectievelijk Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Het ULteam is een project van de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. Sinds de oprichting eind december zijn al zeven mensen geëuthanaseerd.

Professor Wim Distelmans, titularis van de leerstoel Waardig Levenseinde van deMens.nu aan de VUB, lichtte zaterdag tijdens een colloquium in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel de werking van het ULteam toe naar aanleiding van de tiende verjaardag van de euthanasiewet.

Het ULteam is een tweedelijnsconsultatie met hospitalisatiemogelijkheid in het UZ Brussel dat op 15 december 2011 werd opgericht. Motivatie voor de oprichting was dat tien jaar na de euthanasiewet, de wil van nog te veel mensen niet wordt gerespecteerd. Het team richt zich tot patiënten en hun familie die vragen hebben over het levenseinde, maar die nergens anders kunnen aankloppen.

'Mensen kunnen bij ons niet alleen terecht met vragen over euthanasie maar ook over andere vormen van levenseinde zoals palliatieve sedatie. Onder onze patiënten zijn er ook geïnterneerden en gedetineerden', aldus Distelmans. Het ULteam wordt ondersteund door een pluralistische adviesraad die toeziet op de kwaliteit van de dienstverlening. 

Tijdens het colloquium werd ook het boek 'Een goede dood. 2002-2012: tien jaar controversiële euthanasiewet?' van Franky Bussche en Wim Distelmans voorgesteld.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees