Belgen in Jemen gearresteerd op verdenking van banden met Al Qaida

Belgen in Jemen gearresteerd op verdenking van banden met Al Qaida

Foto: EPA

In Jemen zijn vorige maand twee Belgen gearresteerd op verdenking van banden met het terreurnetwerk Al Qaida, zo hebben de Yemen Post en het Chinese persbureau Xinhua op gezag van een plaatselijke mensenrechtenorganisatie gemeld.

Ibrahim Bali en Ezaldain Tahiry zijn op 4 april door de Jemenitische inlichtingendiensten gearresteerd op de internationale luchthaven van Sanaa, toen ze op het punt stonden het land te verlaten.

Volgens de Jemenitische mensenrechtenvereniging Nationale Organisatie voor de Verdediging van de Rechten en de Vrijheden (Hood) strookt de wekenlange arrestatie van het duo niet met de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en de Jemenitische wetgeving. De organisatie roept de justitie op de zaak ter harte te nemen en de twee een eerlijk proces te geven of hen vrij te laten als er bewijs is dat ze onschuldig zijn.

Net zoals vele andere buitenlanders waren de Belgen in Jemen om Arabisch te leren, zegt de organisatie.

Buitenlandse Zaken bevestigt

Buitenlandse Zaken bevestigt dat het om Ibrahim Bali en Ezaldain Tahiry gaat. 'Er werden twee Belgen opgepakt in Jemen voor terrorismegerelateerde verdenkingen', aldus de woordvoerster. De twee werden opgepakt op de luchthaven.

'We hebben een consulair bezoek aangevraagd', luidt het nog. De twee zitten nog steeds in de cel.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees