Protest in Moskou mondt uit in rellen

Een protestdemonstratie tegen Vladimir Poetin is zondag in Moskou op een veldslag met de politie uitgelopen. Twaalf agenten raakten gewond, meldde de politie. Ten minste 250 demonstranten, onder wie drie vooraanstaande oppositieleiders, werden opgepakt. Zeker 20.000 demonstranten zijn zondag de straat opgetrokken tegen Vladimir Poetin die voor de derde maal als Russisch president wordt geïnaugureerd.

De mars van deze zondag verliep vreedzaam, tot een groep demonstranten aan het slot van de vooraf goedgekeurde route afweek en een brug over de Moskva probeerde over te steken om naar het Kremlin op te trekken. Dat liet een enorme politiemacht echter niet toe

Na een confrontatie van ongeveer een uur slaagde de oproerpolitie erin om de betogers terug te dringen. Gehelmde agenten met wapenstok pakten de demonstranten op en sleurden ze naar gereedstaande voertuigen, sommigen aan hun haren. Onder de arrestanten waren drie leiders van de oppositie: Sergej Oedaltsov, Aleksej Navalni en Boris Nemtsov.

Lagere opkomst dan bij vorige betogingen

De opkomst was een stuk lager dan bij de protesten die in de winter in Rusland plaatshadden. Bij die demonstraties groeide de menigte enkele keren uit tot meer dan honderdduizend mensen.

Woede over de parlementsverkiezingen, waarbij volgens waarnemers op grote schaal werd gefraudeerd, zorgde in december voor enorme opkomsten. Ook het vooruitzicht van winst voor Poetin bij de presidentsverkiezingen, die in maart werden gehouden, bracht destijds veel mensen op de been.

Poetin won de presidentsverkiezingen echter met gemak. De oppositie deed de sterke man van Rusland laconiek af als naïeve jongeren en marionetten van het Westen. Dit leidde tot twijfels bij de oppositie over het nut van de protesten. 

Moreel van de oppositie gedeukt

 

Een aantal betogers erkende zondag dat het moreel van de oppositie een deuk heeft opgelopen door de verkiezingswinst van Poetin en zijn aanstaande inauguratie. 'Het is waar, sommigen zijn teleurgesteld', zei Joeri Baranov. 'Maar het belangrijkste is dat mensen wakker zijn geworden.'
 
Anderen gaven toe te twijfelen of de protesten op de lange termijn enig effect zullen sorteren. 'Ik mag graag denken dat onze stem wordt gehoord, maar ik ben er niet zeker van', aldus Joelia Karpsova, die de tweehonderd kilometer lange tocht van Toela naar Moskou maakte om deel te nemen aan het protest.
 
Gebrek aan samenhorigheid zorgt voor frustraties
 
De effectiviteit van de oppositie wordt ondergraven door het gebrek aan samenhang. Ze bestaat uit linkse activisten, op het Westen gerichte liberalen, nationalisten en andere groepen.
 
Sommige betogers gaven zondag uiting aan hun frustratie over het gebrek aan samenhang. 'Zet een partij op, anders ga ik naar mijn datsja (zomerhuis, red.)', stond op een van de posters.
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees