Beide partijen bereiden feestje voor

Beide partijen bereiden feestje voor

Aanhangers François Hollande verzamelen aan het partijhoofdkwartier in Parijs. Foto: reuters

Het is wachten tot 20 uur voor de uitslag van de presidentsverkiezingen in Frankrijk officieel bekend is, maar zowel het kamp van François Hollande als Nicolas Sarkozy bereiden een feestje voor.

Hollande bevindt zich zondag in de vooravond nog in zijn thuisbasis Tulle (in de Corèze), maar zou bij een overwinning later op de avond naar Parijs overvliegen. Zijn aanhangers verzamelen zich waarschijnlijk aan de Place de la Bastille.

Nicolas Sarkozy kiest voor het Place de la Concorde, waar hij eerder dit jaar al één van zijn grootste meetings hield. Ongeacht het resultaat zal de huidige president zijn aanhangers toespreken in "la Mutualité" in Parijs. In het geval hij de verkiezingen zou winnen -maar daar ziet het op basis van de peilingen niet naar uit- trekt hij nadien naar La Concorde. Aan het wereldberoemde plein met de obelisk zijn twee zones afgebakend voor supporters. De ploeg van de UMP-kandidaat heeft een vrachtwagen met podium en geluidsinstallatie gereserveerd, die onmiddellijk kan ingezet worden indien nodig, zo bericht de krant Le Monde.

Hollande zou kort na 20 uur een eerste verklaring afleggen, ongeacht het resultaat van de tweede ronde. Dat zal gebeuren op de Place de la Cathédrale in Tulle, waar hij het hele weekend verbleef en ook zijn stem uitbracht. Bij een overwinning trekt hij naar Parijs. Op het Place de la Bastille zijn gemeentearbeiders al sinds zaterdag projectoren aan het ophangen. Ook hier staan dranghekken klaar.

Op de zetel van de PS in Parijs hebben 1.200 journalisten uit de hele wereld om een accreditatie gevraagd om de verkiezingsnacht te kunnen bijwonen. Maar de vraag is groter dan het aanbod: slechts 600 journalisten hebben effectief een pasje gekregen, aldus Le Monde.

In de buurt van het socialistisch hoofdkwartier, aan het Musée d’Orsay, is de straat afgesloten voor alle verkeer. Over een lengte van 20 meter kunnen camera’s opgesteld worden en staat er een scherm van 17 vierkante meter. Als er teveel volk komt opdagen, zou ook de boulevard Saint-Germain kunnen worden afgesloten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees