REACTIES. Verhofstadt verwacht 'positieve versterking van Europese beleid'

REACTIES. Verhofstadt verwacht 'positieve versterking van Europese beleid'

Met François Hollande openen nieuwe perspectieven voor een economisch beleid van de eurozone, benadrukt Guy Verhofstadt. Foto: IMAGEGLOBE

Guy Verhofstadt (Open VLD), nu leider van de liberalen in het Europees Parlement, zegt tevreden te zijn met de verkiezing van Hollande. Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso en de Italiaanse premier Mario Monti hopen op een goede samenwerking.

Voormalig premier Guy Verhofstadt (Open VLD), nu leider van de liberalen in het Europees Parlement, zegt tevreden te zijn met de verkiezing van de socialist François Hollande als president van Frankrijk. 'Want hij heeft sterke engagementen genomen voor een Europees relanceproject.'

'François Hollande heeft aangekondigd zijn land opnieuw te willen inschrijven in een Europese dynamiek. Met hem, zegt hij, wordt de Schengenzone niet meer in vraag gesteld. Vooral met hem openen nieuwe perspectieven voor een economisch beleid van de eurozone', benadrukt Guy Verhofstadt in een persbericht.

Verhofstadt zegt wel te betreuren dat François Hollande zich 'nog niet duidelijk heeft uitgesproken' ten gunste van de creatie van euro-obligaties.

De verslagen uittredende president Nicolas Sarkozy omschrijft de Europese liberale voorman als een 'energieke man die zijn energie ten dienste heeft gesteld van de positionering rond de crisis van de eurozone, en rond Schengen, die bijzonder ontgoochelend waren en een bron van bezorgdheid'.

Barroso

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft François Hollande 'hartelijk gefeliciteerd' met zijn verkiezing en hem geluk gewenst. 'We hebben duidelijk een gemeenschappelijk objectief: de Europese economie herlanceren om een duurzame groei te genereren', vervolgt Barroso. Hij zegt 'te kunnen rekenen op de overtuigingen en het persoonlijke engagement van François Hollande om de Europese integratie te laten vooruitgaan.'

Monti

Ook de Italiaanse premier Mario Monti hoopt op een goede samenwerking. Hij wil dat die leidt tot 'een efficiëntere eenheid en groei'. 

Volgens Monti vragen de verkiezingsuitslagen in Frankrijk en Griekenland om een introspectie van de Europese politiek. Hij zegt dat hij met de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, met de Duitse bondskanslier Angela Merkel en met de Britse premier David Cameron al gesproken heeft over 'de nieuwe perspectieven'.
 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees