Beurzen in Azië reageren slecht op verkiezingen in Europa

Beurzen in Azië reageren slecht op verkiezingen in Europa

In Japan zijn rode cijfers groen Foto: AP

Op de beurs van Tokio is de sterindex Nikkei maandag gesloten met een verlies van 2,78 procent. De indices reageerden op de verkiezingsnederlagen die de regerende partijen leden in Frankrijk en Griekenland.

De Nikkei-index van 225 standaardwaarden verloor 261,11 punten en sloot de dag op 9.119,14 punten. De breder samengestelde Topix-index ging 2,62 procent lager tot 772,06 punten, het grootste dagverlies in negen maanden.

Het verlies van de regeringspartijen in zowel Frankrijk als Griekenland heeft de onzekerheid over het Europese besparingsdiscours weer aangewakkerd.

Maar niet alleen Europa luidde het grootste verlies in Azië in zowat zes maanden in: ook de VS is mee verantwoordelijk, door minder nieuwe jobs dan voorspeld.

Olieprijzen zakken

Ook de olieprijzen staan onder druk door het nieuws uit Europa en de VS. Een vat (159 liter) Brent-olie van de Noordzee voor levering in juni kostte maandagochtend 112,40 dollar. Dat is 0,78 dollar minder dan vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalde met 1,40 dollar tot 97,12 dollar.
 

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees