Wie stemde voor Hollande?

Wie stemde voor Hollande?

Foto: AFP

Het stemgedrag van de Fransen werd ontleed via een internetenquête van Ipsos/Logica Business Consulting voor France Télévisions, Radio France, Le Monde en Le Point. 3123 personen werden ondervraagd in de drie dagen voor ze naar de stembus trokken.

Tussen mannen en vrouwen blijkt er alvast geen verschil te zien: in de enquête gaf 52 procent van zowel de mannen als de vrouwen aan voor Hollande te zullen stemmen. 

Voor de 60-plussers was Sarkozy de lieveling: 59 procent van hen gaf aan voor de aftredende president te kiezen. Maar in alle andere leeftijdscategorieën gingen de meeste stemmen naar Hollande, met als uitschieter de 25- tot 34-jarigen, waarvan 62 procent voor de socialist stemde. 

In de enquête werd de deelnemers ook gevraagd naar het beroep van het gezinshoofd. Zakenmensen en handelaars hadden een grote voorkeur voor Sarkozy, 70 procent tegenover slechts 30 voor Hollande. Ook de gepensioneerden kozen vooral voor de man van UMP: 57 procent tegenover 43. 

In de andere beroepscategorieën stond Hollande op één: de vrije beroepen en kaderleden (52 procent voor Hollande, 48 procent voor Sarkozy), de werknemers uit het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale beroepen (61 pct, 39 pct), de bedienden (57 pct, 43 pct) en de arbeiders (58 pct, 42 pct). 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees