Poetin legt eed af als president en draagt Medvedev voor als premier

De nieuwe 'oude' president Vladimir Poetin. Foto: Lena Leirich

De 59-jarige Vladimir Poetin heeft maandagochtend de eed afgelegd als nieuwe president van Rusland. Dit gebeurde tijdens een ceremonie in het Kremlin in Moskou. In het parlement droeg hij vervolgens Dmitri Medvedev voor als nieuwe premier. De twee doen dus aan een jobwissel.

In het Kremlin zwoer Poetin op de grondwet dat hij de rechten van de burgers zal beschermen en de integriteit van het land zal verdedigen.

Daarna verklaarde voorzitter Valeri Zorkin van het Constitutioneel Hof Poetin officieel tot nieuwe baas van het Kremlin en kreeg de nieuwe president de 'atoomkoffer' overhandigd of de beschikking over het tweede grootste arsenaal aan kernwapens ter wereld. Voor de ceremonie waren zowat 3.000 mensen uitgenodigd. Ze was live te volgen op zes televisiekanalen tegelijk.

Poetin was al president van 2000 tot 2008, maar mocht toen zichzelf niet opvolgen. Zijn nieuwe ambtsperiode duurt ten gevolge van een grondwetswijziging zes jaar. Indien hij die uitdoet, is hij volgens de BBC sinds Joseph Stalin de langste dienende Russische machthebber. 

Nadat hij in maart de gecontesteerde presidentsverkiezingen met bijna 64 procent van de stemmen had gewonnen, volgt Poetin Dmitri Medvedev op, onder wie hij premier was. Nu draaien ze de rollen om: maandag na zijn eedaflegging droeg Poetin Medvedev voor als de nieuwe premier. 
 

 

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees