Franse kranten: 'Geen tijd te verliezen voor Hollande'

Franse kranten: 'Geen tijd te verliezen voor Hollande'

Foto: REUTERS

De Franse kranten begroeten de nieuwe president François Hollande, de ene al wat enthousiaster dan de andere. 'Gezien de huidige crisis, zal de impact van Hollande al snel duidelijk worden', klinkt het.

De rechtsconservatieve krant Le Figaro legt zich neer bij de uitslag en verwelkomt de nieuwe president, maar niet zonder op te sommen welke hervormingen Sarkozy heeft doorgevoerd in Frankrijk en Europa. Het is nu aan Hollande om de schuldenberg te doen krimpen en aan groei te denken, staat er in het editoriaal. 'Er is geen minuut te verliezen: Frankrijk moet zijn bereidheid bevestigen om het Europees stabiliteitspact te respecteren met een begrotingstekort onder de 3% in 2013 en een evenwicht in 2017.'

Ook zakenkrant Les Echos maakt duidelijk dat er geen tijd te verliezen is, gezien de huidige crisis. Al binnen de paar weken, als zal blijken hoe Hollande reageert op de speculaties op de markten, zal duidelijk worden wat de nieuwe president betekent voor Frankrijk. 

De linkse krant Libération kopt met 'Normal!', verwijzend naar Hollande's bijnaam 'Monsieur Normal'. Het editoriaal krijgt de titel 'Eindelijk'. Hoofdredacteur Nicolas Demorand spreekt van het einde van 'een vloek', en van een heropleving van 1981, toen Frankrijk met François Mitterrand voor het eerst een socialistische president kreeg. 

De nieuwswebsite Mediapart, die de afgelopen weken heel wat ondernam om Sarkozy zwart te maken, zet bovenaan zijn homepage 'François Hollande verslaat Nicolas Sarkozy; 'Het is gelukt, we hebben hem weggestuurd''. 

De krant Le Monde komt pas na de middag met zijn nieuwste editie. 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees