Vlaanderen tekent samenwerkingsakkoord met Noordrijn-Westfalen

Vlaams minister-president Kris Peeters en Harry Voigtsberger, minister van Economische Zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, hebben in Antwerpen een intentieverklaring voor verdere economische samenwerking ondertekend.

De twee regio's willen samenwerken op het vlak van duurzaamheid, klimaatbescherming en grondstoffen- en energie-efficiëntie.

Belangrijkste partner

Duitsland is Vlaanderens belangrijkste handelspartner en was in 2011 bijvoorbeeld goed voor een Vlaamse export van 53 miljard euro. Ongeveer de helft daarvan gaat naar Noordrijn-Westfalen, Duitslands sterkste economische deelstaat met onder meer een sterke chemische sector. Omgekeerd exporteerde Noordrijn-Westfalen vorig jaar 10,7 miljard euro naar Vlaanderen.

In zijn toespraak wees Peeters er maandag op dat Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen in hun samenwerking willen focussen op toekomstgeoriënteerde technologieën en benadrukte hij het belang van de industrie. 'Industriële clusters stoppen niet bij de grenzen. Samenwerking is daarom zeer belangrijk', beklemtoonde Peeters. 'Dat is zeker zo voor Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen, twee van de meest innovatieve regio's in Europa. Beiden zijn we de economische motor van onze landen. Maar als we samenwerken, kunnen we ook de motor van Europa zijn'. 

Uitdagingen

Tijdens de conferentie werd onder meer gewezen op de onderzoeks- en opleidingscentra die kunnen samenwerken en op uitdagingen die samen kunnen worden aangepakt, zoals het stroomlijnen van logistieke ketens en de zoektocht naar en opleiding van toekomstige werkkrachten. Voorts kwam de IJzeren Rijn ter sprake, waarvan onder meer Duits ambassadeur Eckart Cuntz aangaf dat hij hoopte op een snel akkoord omdat de spoorverbinding eveneens in het belang van Duitsland is.

Peeters en Voigtsberger ondertekenden de intentieverklaring in het kader van de eerste Economische Conferentie Vlaanderen-Noordrijn-Westfalen die maandag plaatsvond aan de Universiteit Antwerpen. De versterkte samenwerking tussen beide regio's zal onder meer tot uiting komen in meer gezamenlijke conferenties, over verschillende economische thema's.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees