Zdenek Stybar pakt eerste overwinning op de weg

Zdenek Stybar heeft de voorlaatste etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Tsjech van Omega Pharma-Quickstep ontsnapte op enkele kilometer van de meet uit een uitgedunde kopgroep en soleerde knap naar de finish in Cassel. Carlos Betancour werd tweede. De Fransman Thomas Voeckler won de sprint voor de derde plaats.

De 32-jarige Fransman Jimmy Engoulvent  finishte op 0:50 als twintigste en behield de roze leiderstrui. Hij start dinsdag met een voorsprong van 43 seconden op Stybar aan de vijfde en laatste etappe, over 176,1 kilometer van Béthune naar Duinkerke. De Duitser John Degenkolb is op 51 seconden derde.

Het eerste wapenfeit in de koninginnenrit kwam op naam van Niki Terpstra. De Nederlander versnelde na 50 kilometer wedstrijd, net voor de aanvang van de negen plaatselijke ronden van 14,6 kilometer op en rond de Mont Cassel, en kreeg het gezelschap van negen anderen. Op twee ronden bleven er drie leiders over: Dmitriy Muravyev, Damien Gaudin en Terpstra.

Net voor het ingaan van de laatste ronde werden de drie ingelopen en nam Stybar de Fransen Jérôme Pineau en Voeckler op sleeptouw. Ook zij werden weer gegrepen. Na een poging op vijf kilometer van Davy Commeyne met Laurent Pichon, vond Stybar zijn moment gekomen. Op anderhalve kilometer van de finish plaatste de voormalige wereldkampioen veldrijden een snedige versnelling om solo naar zijn eerste zege van het seizoen op de weg te rijden.

Uitslag

1. Zdenek Stybar (Tsj)
2. Carlos Betancur (Col) +10"
3. Thomas Voeckler (Fra) + 15"
4. Martin Elmiger (Zwi)
5. Laurent Pichon (Fra)
6. Pierrick Fédrigo (Fra)
7. Jérôme Pineau (Fra)
8. Rob Ruijgh (Ned)
9. John Degenkolb (Dui)
10. Davy Commeyne

Klassement

1. Jimmy Engoulvent (Fra)
2. Zdenek Stybar (Tsj)+43"
3. John Degenkolb (Dui) + 51"
4. Carlos Betancour (Col) + 1'03"
5. Pierre Fedrigo (Fra) + 1'06"
6. Thomas Voeckler (Fra) + 1'07"

Corrigeer