Maar de onkostenvergoedingen zijn wel hoog

Vlaamse parlementsleden verdienen niet te veel

Vlaamse parlementsleden verdienen niet te veel

Vlaams Parlement Foto: rr

Vlaamse parlementsleden verdienen niet bepaald meer dan hun collega's van andere parlementen. Ze verdienen zelfs minder dan mensen in de privé met een vergelijkbare functie. Toch hebben ze ook belangrijke voordelen.

Het consultancy bedrijf Ernst&Young heeft op vraag van het Vlaams Parlement het financieel statuut van de parlementsleden doorgelicht. De studie vergelijkt de verloning van de Vlaams parlementsleden met die van acht andere parlementen in Europa én met het loon bij vergelijkbaar zware functies op de Vlaamse arbeidsmarkt.

Leden van het Vlaams Parlement ontvangen een lagere vergoeding dan in de markt
gebruikelijk is voor functies van gelijke functiezwaarte, zegt Ernst&Young.  Een Vlaams Parlementslid verdient ruim 48.000 euro netto per jaar.

Maar de forfaitaire onkostenvergoeding is substantieel hoger dan gebruikelijk. Ze genieten van meer voordelen al moeten ze wel een bedrijfswagen en een verzekering bij overlijden missen. Ook voor telefoon en internet krijgen ze een lagere vergoeding. Jaarlijks gaat het om 23.627 euro voor een gewoon parlementslid. De gemiddelde netto onkostenvergoeding in de privé bedraagt 1.800 euro per jaar.

Vooral de pensioenregeling en de uittredingsvergoeding zijn een pak beter. In vergelijking met de andere parlementen verdienden de Vlaamse parlementsleden een loon dat vergelijkbaar is.

Leden met speciale functies (zoals de voorzitter en ondervoorzitter, de fractieleiders) worden beter betaald dan hun buitenlandse collega’s en krijgen ook een betere onkostenvergoeding. Ook de pensioenregeling is in Vlaanderen beter dan in de meeste buitenlandse parlementen.

Conclusies wil het Vlaams Parlement nog niet aan de studie verbinden. Woensdagvoormiddag bespreekt voorzitter Peumans de studie met de werkgroep 'leden'. Later volgt ook overleg met de andere parlementen van België.

Het hele rapport vindt u op de site van het Vlaams Parlement, linksboven.

Groen: geen cumul

In een eerste reactie vindt Groen het rapport onvolledig omdat het alleen een beeld van het loon van de voltijdse parlementsleden geeft. 'Die vormen een minderheid in het parlement', zegt de partij.

 'Meerdere parlementsleden dikken hun vergoeding als parlementslid aan met andere politieke mandaten zoals schepen of burgemeester, en dat zet de discussie over de vergoedingen in een heel ander daglicht. De studie raakt het echte pijnpunt niet aan', meent fractievoorzitter Filip Watteeuw.

Groen pleit voor parlementsleden die voltijds voor hun mandaat gaan en dat niet combineren met een lokaal mandaat.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees