Winderigheid werd dinosaurussen fataal

Winderigheid werd dinosaurussen fataal

Foto: Photonews

Dinosaurussen zouden 200 miljoen jaar geleden een al warme aarde nog extra hebben opgewarmd. Hun eigen methaanproductie ligt daarmee aan de oorsprong van hun uitsterven zo'n 65 miljoen jaar terug. Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Current Biology.

Grote dinosaurussen zouden aanzienlijk hebben bijgedragen aan het broeikaseffect in hun tijdperk, aldus onderzoeker David Wilkinson van de John Moores University in Liverpool. Volgens hem stootten de reuzenreptielen in totaal 570 miljoen ton methaan uit, vergelijkbaar met de totale hoeveelheid methaan die tegenwoordig wordt uitgestoten door vee, landbouw en industrie. Methaan is een veel krachtiger broeikasgas dan CO2.

De opwarming van de aarde betekende uiteindelijk het uitsterven van de dinosaurussen zo'n 65 miljoen jaar geleden. Door hun gasproductie hebben ze dus onrechtstreeks hun eigen dood veroorzaakt. Klimaatdeskundigen zeggen dat de premisse niet onhoudbaar is, maar stellen tegelijkertijd dat de methaan uit dinosaurusscheten in het niet valt bij de CO2 die tegenwoordig door de industrie wordt uitgestoten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees