Even waren Sarkozy en Hollande, de vertrekkende en de aankomende president van Frankrijk, geen rivalen meer. Dinsdag namen ze samen enkele minuten stilte in acht bij het graf van de onbekende soldaat onder de Arc de Triomphe in Parijs. Daarmee herdachten zij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa 67 jaar geleden.

De Arc de Triomphe, aan het westelijke einde van de Champs-Élysées, staat, waar het de Tweede Wereldoorlog betreft, bol van de symboliek. Hier marcheerden de troepen van Adolf Hitler in 1940 het centrum van de Franse hoofdstad binnen. Vijf jaar later vierden de Geallieerden er hun overwinning op nazi-Duitsland.

Hand

Nadat enkele woorden waren gewisseld met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog schudden de leiders elkaar de hand. Het was de eerste keer dat de twee politieke leiders samen werden gezien sinds de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag. 'Er zijn zaken die ons allemaal verenigen', zei Hollande na de ceremonie. Op 15 mei draagt Sarkozy de macht officieel aan Hollande over.

Sarkozy legde eerder op de dag een krans neer bij het standbeeld van een van zijn voorgangers en leider van de Vrije Franse Strijdkrachten Charles de Gaulle. De Gaulles kleinzoon Philippe schudde hij de hand. Hollande legde een krans bij het monument voor de Eerste Wereldoorlog.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees