Eerste burgerproces van aanhangers Kadhafi gestart in Libië

Eerste burgerproces van aanhangers Kadhafi gestart in Libië

Foto: AFP

Het eerste burgerproces van aanhangers van het regime van de voormalige Libische leider Moammar Kadhafi is maandag van start gegaan in het gerechtshof van Zawiyah, op 40 kilometer van de hoofdstad Tripoli.

De zitting van dinsdag werd meteen een week uitgesteld op vraag van de verdediging.
De vijf verdachten, die zijn opgepakt in Zawiyah, 'worden beschuldigd van illegale wapendracht en van het vormen van een criminele bende om sabotageacties uit te voeren.' Zo zei Ali al-chaab Mohamed, een verantwoordelijke van de rechtbank, aan de pers.

Verschillende functionarissen van het voormalige regime en honderden Kadhafi-aanhangers, militairen en burgers verblijven al enkele maanden in verschillende Libische gevangenissen. Onder invloed van de ex-rebellen, ontsnappen veel gevangenissen aan de controle van de autoriteiten. Sinds enkele weken hebben de autoriteiten echter aangekondigd dat ze een reeks gevangenissen weer controleren en dat ze de gevangenen opnieuw zullen berechten.

Begin februari was al een eerste proces tegen aanhangers van Kadhafi van start gegaan in de militaire rechtbank van Benghazi. Toen werd een veertigtal personen beschuldigd van een 'complot tegen de Libische revolutie'. Drie weken later verklaarde de rechtbank zich echter 'ongeschikt' in de zaak, omdat alle beschuldigden burgers waren.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees