Fit & Gezond

Ziekenhuis verslaat hersenoperatie live op Twitter

Ziekenhuis verslaat hersenoperatie live op Twitter

Foto: *

Het Houston's memorial Hermann ziekenhuis in de Amerikaanse staat Texas zal woensdag live verslag doen van een hersenoperatie. Het gaat ook andere sociale media gebruiken om geïnteresseerden up to date te houden met de vorderingen tijdens de gecompliceerde ingreep.

Het is niet het eerste tweetverslag vanuit de operatiekamers van het Texaanse ziekenhuis. Een paar weken geleden had het al gepionierd in het tweeten van een openhartoperatie, met naar schatting 125 miljoen kliks een succes te noemen. Andere ziekenhuizen hebben ook al chirurgische ingrepen verslaan via Twitter, waaronder ook hersenoperaties. Maar het verslag vanuit Houston wordt het eerste waarin beelden verstuurd worden van de operatiemicroscoop. 

Tijdens de ingreep wordt een tumor verwijderd, in de hoop zo de kans op beroertes bij de patiënte te verkleinen. De chirurg is Dr. Dong Kim, een neurochirurg die ook deel uitmaakte van het team dat congreslid Gabrielle Giffords behandelde, nadat zij in 2011 in het hoofd geschoten was.

Woensdag om 15.30 uur Belgische tijd gaat het ziekenhuis live. Op de account @houstonhospital krijgen alle updates over de hersenoperatie - met ook de voorbereiding en de afronding - de hashtag #MHbrain. Pas om 17 uur Belgische tijd zou de eerste incisie plaatsvinden.

'Voor vele mensen is zo'n operatie beangstigend. Ze willen weten wat er tijdens zo'n ingreep gebeurt', geeft Kim op als reden voor het verslag. 

Het is uiteraard niet de dokter zelf die de tweets verstuurt. Buiten de operatiekamer zit een heel team om met de sociale media te werken. Bij hen zit ook een hersenspecialist die vragen van followers kan beantwoorden. 

Naast de tweets zullen ook videobeelden verstuurd worden via Youtube. Via Pinterest worden dan weer foto's opgeladen en verspreid. Het medium Storify wordt gebruikt om de verschillende informatie te integreren in een round-up van elk uur. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees