Overgrote meerderheid van daders gewapende overvallen hervalt

Het recidivisme inzake gewapende diefstallen is hoog: bijna 8 op de 10 opgepakte daders plegen na hun vrijlating opnieuw een overval. Het aantal gewapende diefstallen is vorig jaar wel met 3 tot 4 procent gedaald in vergelijking met 2010. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg op basis van cijfers van de federale politie. Die laatste kondigt een nationaal actieplan aan.

Warenhuizen, banken en bpost werden het afgelopen jaar minder vaak getroffen door gewapende overvallen. In de plaats werden vooral apothekers, boekhandelaars, juweliers, caféhouders, bakkers en beenhouwers en - vooral - uitbaters van benzinestations zwaar getroffen.

'Daar is vaak nog te veel cash geld aanwezig', klinkt het bij de federale politie, die in samenwerking met alle betrokken partijen het probleem nu grondig wil aanpakken.

Zeventig procent van de diefstallen gewapenderhand vindt plaats in de gerechtelijke arrondissementen Brussel-Asse, Luik, Charleroi en Antwerpen - in grote steden dus.

Volgens Tom De Saveur, hoofd diefstallen gewapenderhand bij de federale gerechtelijke politie, gaat het om zogenaamde 'hit en run'-overvallen. 'De daders zijn vaak jongeren met een crimineel traject, die steeds zwaardere feiten plegen.'

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees