Nog geen coalitie in Griekenland

Herman Van Rompuy Foto: EPA

Het is in Griekenland woensdag niet gelukt om een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Dat hebben Antonis Samaras, leider van de Griekse conservatieve partij Nea Dimokratia, en Alexis Tsipras van de radicaallinkse partij Syriza woensdag bevestigd. Europa voert ondertussen de druk op de Grieken op.

Samaras’ partij werd zondag de grootste partij bij de verkiezingen. Tsipras’ partij eindigde als tweede. Het lukte beide partijen echter niet een coalitieregering te vormen. De formatieopdracht wordt nu teruggegeven aan president Karolos Papoulias.

Samaras zei dat Tsipras’ standpunt om de voorwaarden voor de noodhulp aan Griekenland te verwerpen tot een bankroet van het land zal leiden. Steun aan Tsipras betekent volgens hem dat hij moet accepteren dat het land uit de euro stapt. "En dat doe ik niet", aldus Samaras.

Eerder op woensdag zei de leider van PASOK en voormalig minister van financiën Evangelos Venizelos, wiens partij op de derde plek eindigde met ruim dertien procent van de stemmen, dat hij de pogingen een regering te vormen zal voortzetten zodra hij daar donderdag het mandaat voor krijgt. Venizelos zei dat het absoluut noodzakelijk is dat Griekenland in de euro blijft.

Europese druk

Verschillende Europese beleidsmakers manen Griekenland ondertussen aan het afgesproken hervormingsprogramma uit te voeren. 

'Hervormingen zijn nodig, of het nu met of zonder Europa is', zei voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy op een conferentie naar aanleiding van de Dag van Europa. 'Een tekort van 15 procent en schuldratio van 160 procent van het bbp zijn niet aanvaardbaar.' Van Rompuy noemde Griekenland niet bij naam, maar het was duidelijk naar welk land hij verwees.

Ook Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso herinnerde de Grieken aan de afspraken die ze hebben gemaakt. 'Die moeten worden nagekomen', zei hij.

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees