22 clubs en 61 spelers voor de rechter in Italiaans voetbalschandaal

22 clubs en 61 spelers voor de rechter in Italiaans voetbalschandaal

Foto: AP

22 club en 61 spelers moeten zich in Cremona verantwoorden voor de rechter voor het vervalsen van voetbalwedstrijden. Dat maakte de Italiaanse pers, die de zaak tot "Calcioscommesse" (vrij vertaald: Voetbalwedden) doopte, bekend. I

In het Calcioscommesse-schandaal zouden spelers en de lokale en buitenlandse gokmaffia meerdere wedstrijden beïnvloed hebben.

Siena, Atalanta en degradatieploeg Novara zijn de drie betrokken clubs die momenteel in de Serie A spelen. Sampdoria speelde in het seizoen 2010-2011 ook in de Italiaanse hoogste klasse, maar de club uit Genua is inmiddels in de Serie B aan de slag.

Cristiano Doni (voormalige speler van Atalanta), Carlo Gevasoni (ex-Piacenza in derde klasse) en Filippo Carobbio (ex-Siena) hebben intussen al hun medewerking verleend aan het gerecht. Verder hebben ook de openbare ministeries van Bari en Napels zich op de zaak gestort.

De lijst met de betrokken spelers en clubs werd intussen voorgelegd aan Stefano Palazzi, de procureur van de Italiaanse voetbalbond (FIGC). Op sportief gebied riskeren de betrokken clubs straffen die variëren van puntenvermindering tot een degradatie naar een lagere klasse. Voor 21 mei, en voor de barragewedstrijden in de Serie B, zal er een beslissing vallen over welke clubs al dan niet punten verliezen of naar naar een lagere klasse degraderen.
 

Corrigeer