Dexia-top krijgt kwijting

De aandeelhouders van Dexia hebben de kwijting voor de Dexia-top goedgekeurd met 82,5 procent van de stemmen. Voorzitter Jean-Luc Dehaene ketste de vraag van Vlaanderen om de stemming uit te stellen af.

De aandeelhouders stemden met 82,25 procent (515 miljoen stemmen) voor de kwijting van de bestuurders over het boekjaar 2011, 17,75 procent (111 miljoen stemmen) was tegen. Dat betekent dat Dexia zelf de bestuurders niet meer aansprakelijk kan stellen voor schade die door de opsplitsing van de bank is geleden.

De vraag van beleggersactivist Erik Geenen aan CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene van Dexia om vrijwillig afstand te doen van de vraag tot kwijting, stuitte woensdag op de aandeelhoudersvergadering op een njet.

Dehaene wees erop dat de problematiek bij Dexia dateert van voor 2008. 'En toen had niemand er blijkbaar problemen mee om kwijting te verlenen. Ik vind dat meten met twee maten en gewichten.'

Volgens de voorzitter wordt er ook te veel betekenis gehecht aan de kwijting. 'Dit is eerder een symbolische daad. Niet alles is immuun ten opzichte van de fouten die zijn gebeurd.'

Vlaanderen vraagt uitstel

De Vlaamse regering had eerder gevraagd de stemming over de kwijting uit te stellen. 'Bij het lezen van het jaarverslag zijn er nog elementen die vragen oproepen waarop wij onvoldoende antwoord hebben gekregen', zegt minister-president Kris Peeters.

De extra uitleg die zijn regering wil, draait onder meer rond de staatswaarborgen en de banklicentie.

Door een kapitaalsinbreng van 500 miljoen euro in 2008 is de Vlaamse overheid een kleine aandeelhouder (2 procent) in Dexia. Maar door de val van het aandeel zijn die 500 miljoen euro nu nog nauwelijks 15 tot 20 miljoen euro waard.

Wallonië onthoudt zich

De vertegenwoordiger van de Waalse regering - die  een belang van 2 procent aanhoudt in Dexia nv - gaat zich onthouden, zei Waals minister van Economie Jean-Claude Marcourt voor de stemming.

Alle agendapunten goedgekeurd

Behalve de kwijting voor het bestuur, werden ook de bestuursmandaten van Francine Swiggers (Arco) en Catherine Kopp door de aandeelhouders   (met 97,5 procent) verlengd voor vier jaar. Claude Piret werd met 95 procent van de stemmen benoemd als nieuwe bestuurder. Het bezoldigingsverslag werd goedgekeurd met 98,81 procent van de stemmen. De kapitaalvermindering kreeg een absolute meerderheid (99,99 procent) achter zich.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees