Queen kondigt op traditionele speech hervorming hogerhuis aan

De Britse Queen Elizabeth II heeft in haar traditionele speech in het parlement een controversiële hervorming van de House of Lords (het hogerhuis van het Britse parlement) aangekondigd.

De Britse regering wil het hogerhuis van het parlement hervormen. Hogerhuisleden moeten in de toekomst rechtstreeks worden gekozen. Dat heeft koningin Elizabeth II woensdag in de jaarlijkse troonrede, een koninklijk spektakel van pracht, praal en politiek, gezegd. De speech markeert het begin van het parlementaire jaar.

De hervorming van het hogerhuis, dat geen wetgeving formuleert maar wel kan amenderen, komt tot opluchting van velen. Hogerhuisleden worden benoemd of erven hun zetel en hebben zich altijd terughoudend opgesteld tegen voorstellen om hun positie voor te leggen aan het electoraat.

Daar gaat, als het aan de door de Conservatieven geleide regering ligt, verandering in komen, verkondigde koningin Elizabeth in haar toespraak. De regering wil een kleiner, gekozen hogerhuis introduceren, zei de vorstin. Het hogerhuis telt momenteel 782 leden.

Het herstel van de economie komt bij de regering echter op de eerste plaats. 'De hoogste prioriteit van mijn ministers ligt bij het terugdringen van het begrotingstekort en het herstel van de economische stabiliteit', aldus de 86-jarige koningin, die op haar hoofd een kroon droeg met drieduizend diamanten.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees