Japan neemt Tepco over met noodlening

De Japanse regering heeft Tokyo Electric Power Company (Tepco), de eigenaar van de beschadigde kerncentrale in Fukushima, een noodlening verstrekt van 9,6 miljard euro. In ruil krijgt de overheid een meerderheidsbelang in het bedrijf.

De Japanse minister van Handel Yukio Edan keurde het businessplan goed. Tepco staat voor enorme kosten na de kernramp van vorig jaar. Om het bedrijf van de ondergang te redden, heeft de Japanse regering een noodlening toegekend in ruil voor een meerderheidsbelang.

Dat belang stijgt nog naar twee derde als Tepco er niet in slaagt bepaalde doelstellingen te halen, zoals een kostenbesparing en het uitbetalen van vergoedingen aan slachtoffers van de kernramp na de aardbeving en tsunami van 11 maart vorig jaar.

Volgens het businessplan mikt Tepco op 106,7 miljard yen winst in het boekjaar dat afsluit in maart 2014.

Tepco is zwaar onder vuur komen te liggen, omdat het bedrijf niet voorbereid was op de natuurrampen die de noordoostkust van Japan vorig jaar troffen. De koelsystemen van de Fukushima Dai-ichi-centrale vielen uit waardoor in ten minste drie kernreactoren een kernsmelting plaatshad. Daarbij kwamen grote hoeveelheden straling vrij.

'Ik hoop dat Tokyo Electric hard gaat werken om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen', aldus minister van economie en handel Yukio Edano. Hij benadrukte dat Tepco transparanter moet gaan werken.

Tepco wil de komende tien jaar 31,7 miljard euro gaan bezuinigen. Het bedrijf heeft de energiekosten voor zakelijke klanten al verhoogd en wil dat ook gaan doen voor consumenten, een plan dat waarschijnlijk op veel weerstand zal stuiten bij de belastingbetaler.

Het is de vraag of de noodlening van de Japanse regering voldoende is. De kosten om de schadevergoedingen te dekken blijven oplopen. Duizenden mensen moesten na de kernramp het gebied verlaten en boeren hebben zware schade geleden als gevolg van de vrijgekomen straling.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees