Almaci (Groen): 'Dit resultaat is onthutsend'

Almaci (Groen): 'Dit resultaat is onthutsend'

Foto: WAS

'Onthutsend' en 'meer dan een symbolische slag in het gezicht van de belastingbetaler'. Dat is de reactie van Meyrem Almaci van Groen op de kwijting voor de Dexia-top door de aandeelhouders.

Almaci wijst met name de drie traditionele partijen - CD&V, SP.A en Open VLD - met de vinger. De federale regering schaarde zich immers ook bij de 82,5 procent aandeelhouders die zich woensdag tijdens de aandeelhoudersvergadering voor kwijting uitsprak. 

'De traditionele partijen werpen zich zo op als de perfecte partners van Dexia door meer op te komen voor de politieke dan voor de publieke belangen', aldus Almaci in Terzake op Canvas. 

Dat de kwijting over het voorbije jaar 2011 handelde, en niet over de jaren van wanbeleid voor de crisis, is voor de economiespecialiste van Groen geen excuus. 'Een groot deel van de bestuurders zitten er al heel lang. Eerder dit jaar nam bestuurder Serge Kubla ontslag, hij zei dat het tijd was voor experten. Dan vraag ik me af wat die man daar zat te doen? In het dossier staan overigens ook vraagtekens bij de stategie van Jean-Luc Dehaene en Pierre Mariani (die pas in 2008 in het bestuur werden opgenomen, nvdr).'

Over Karel De Boeck, die Mariani opvolgt als gedelegeerd bestuurder van Dexia, wil Almaci zich nog niet uitspreken. 'Ik ken hem onvoldoende om hem te beoordelen, maar zijn verleden bij Fortis was niet zo fraai', zegt ze. 'Het zal er nu op aan komen dat de regering de controle behoudt.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees