Vlaamse auteurs krijgen 1,1 miljoen euro steun

Vlaamse auteurs krijgen 1,1 miljoen euro steun

Foto: /

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kent in 2012 1.005.000 euro toe aan werkbeurzen voor literaire auteurs en illustratoren, en 97.500 euro aan stripauteurs. Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt.

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) investeert elk jaar in rechtstreekse steun aan auteurs. Dit jaar gaat het om 1,1 miljoen euro, een stijging van 22.000 euro tegenover vorig jaar. 'En dat ondanks blijvende druk op zijn dotatie van de Vlaamse Overheid', zo luidt het.

'Gezien de budgettaire en economische context geeft dit aan dat het VFL meer dan ooit voor haar missie blijft gaan: de ondersteuning van de Nederlandstalige literatuur in de breedste zin van het woord.'

Het VFL kent elk jaar werkbeurzen toe aan auteurs voor de verwezenlijking van hun creatieve plannen. Behalve auteurs van literair proza, poëzie, essay, theater en kinder- en jeugdliteratuur kunnen ook illustratoren van prentenboeken en stripauteurs een beurs aanvragen.

Beurs laat auteurs ongestoord verder werken

Dit jaar dienden 162 auteurs een aanvraag in. 121 onder hen ontvangen een beurs, dat is drie op vier. Een beurs varieert van 5.000 tot 20.000 euro, gemiddeld bedraagt ze 9.100 euro.

Een werkbeurs geeft auteurs de mogelijkheid om een deel van het jaar tijd te kopen om ongestoord te kunnen werken aan hun literaire creaties.

Later dit jaar kent het VFL nog stimuleringsbeurzen toe aan literaire debutanten die onlangs hun eerste boek hebben gepubliceerd. Het bedrag dat uitgetrokken wordt voor directe steun aan literaire auteurs zal dus nog verder toenemen. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees