Belgisch gezin op reis kan ruim 200 euro besparen

Vanaf juli goedkoper bellen en internetten in buitenland

Deze zomer kan een Belgisch gezin op reis in Frankrijk of Italië meer dan 200 euro besparen op roamingkosten. Vandaag stemde het Europees Parlement in met regels die de tarieven van bellen, sms'en en mobiel dataverbruik verlagen.

Het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met prijsverlagingen voor mobiele aanbieders in de Europese Unie. Zo worden de maximumtarieven voor roaming verlaagd. Dat zijn de kosten die een operator zijn klanten aanrekent wanneer die het netwerk van een andere operator aanwendt voor mobiel telefoneren, sms'en of surfen. Ook komt er voor het eerst een maximumprijs voor het gebruik van data.

Vanaf 1 juli mag een megabyte niet meer dan zeventig cent kosten, in juli 2014 maximaal twintig cent. Als een klant voor vijftig euro aan data heeft binnengehaald krijgt hij een sms die hem waarschuwt. Sms’jes mogen deze zomer nog maximaal negen cent en een jaar later vijf cent kosten.

Inkomende gesprekken kosten vanaf juli 2014 maximaal vijf cent per minuut en uitgaande negentien cent per minuut. De maximumtarieven gelden in de hele Europese Unie.

Hoeveel bespaart u op reis?

Naar aanleiding van de nieuwe tariefverlaging ging de Europese Commissie na hoeveel een vierkoppig Belgisch gezin met een smartphone kan besparen op de gsm-factuur tijdens een week vakantie in Frankrijk of Italië.

Volgens de berekening zou de factuur deze zomer 226,5 euro goedkoper kunnen zijn dan drie jaar geleden. Daarmee kan het gezin vijf keer een wegenkaart bekijken, elke dag een halfuurtje op sociale media aanwezig zijn en dagelijks één foto uploaden en één e-mail versturen.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees