Vanackere: 'Aard van kwijting niet goed ingeschat'

Heel wat politici hebben de kwijting voor Dexia-bestuurders verkeerd geïnterpreteerd. Dat verklaarde vicepremier Steven Vanackere in Villa Politica. De federale regering heeft zich onthouden om het vertrouwen van de Fransen te behouden, klinkt het.

Na talrijke contacten met de verschillende regeringen van het land bleek dat er geen gemeenschappelijk standpunt was over de kwijting, verklaarde Elio Di Rupo tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Daarom heeft de federale regering zich bij de stemming onthouden, in tegenstelling tot Vlaamse regering die uiteindelijk tegen stemde.

Dat was volgens Di Rupo nodig om het vertrouwen van de Fransen te behouden. Hij vreesde dat de benoeming van Karel De Boeck als Dexia-baas in het gedrang zou komen.

De federale regering wou overigens eerst voor de kwijting stemmen om een sterk signaal aan de Fransen te geven, zegt vicepremier Steven Vanackere (CD&V). 'We hebben alles beslist op basis van sterk juridisch advies en we hebben geen aanleiding gevonden om de kwijting te onthouden.'

Hij had net als de premier graag een eensgezind Belgisch standpunt gezien en betreurt dat de Vlaamse regering tegenstemde. Hij vindt dat velen de aard van de kwijting verkeerd inschatten en dat vele politici er een interpretatie aan geven die 'juridisch niet correct is'.

'Ik heb het gevoel dat in we in België moeten opletten dat de symbolenstrijd en emoties niet de bovenhand halen ten koste van wat in de toekomst moet gebeuren', zegt hij. Hij wou een 'gespierde houding' aannemen tegenover de Fransen om ervoor te zorgen dat een Belg de plaats van Dexia-ceo Mariani zal overnemen.

N-VA en Vlaams Belang verwijten de federale regering een slaafse houding tegenover de Fransen.

Fransen 'not amused'

Het verloop van de stemming is alleszins niet wat de Fransen gewenst hadden, integendeel. Dat het uiteindelijk bij 'slechts' een onthouding van de federale en Waalse regering en zelfs een tegenstem van de Vlaamse regering bleef, had meteen gevolgen. De Fransen hebben er voor gezorgd dat de Dexia-top van woensdagavond die de nieuwe gedelegeerde bestuurder Karel De Boeck had moeten benomen, niet doorging. 

'De vergadering is inderdaad niet doorgegaan', bevestigde Vanackere in Terzake. 'De Fransen waren not amused met de standpunten in België over de kwijting van de bestuurders en het is nodig met hen te praten. De trein die in beweging moest komen heeft vertraging opgelopen.'

'Het gaat niet om echte boosheid, maar wel om onbegrip', suste de minister. 'Maar de Fransen moeten begrijpen dat er een uitlaatklep nodig was voor het ongenoegen', zei Vanackere, hoewel hij er nogmaals op wees dat hij zelf voor de kwijting gestemd zou hebben, 'gezien de beperkte draagwijdte van de kwijting'.

Corrigeer

NIEUWS