Federauto vraagt relanceplan voor autosector

Federauto vraagt relanceplan voor autosector

Foto: reuters

Federauto, de confederatie van autohandel en -reparatie, vraagt betrokken te worden bij een relanceplan voor de autosector. Het fiscale beleid en de nieuwe belasting op inverkeerstelling (BIV) verontrusten de sectorfederatie. Dat liet de organisatie verstaan tijdens een persconferentie.

Er zijn volgens Federauto ook wel positieve tekenen: zo steeg het aantal arbeidsplaatsen in de autobranche tussen 2010 en 2011 lichtjes (+1 procent) en groeide het omzetcijfer met 6 procent: van 93,4 miljard euro in 2010 naar 99,3 miljard euro vorig jaar.

Ondanks deze lichte vooruitgang blijft de brutoverkoopmarge mager. In de handel van auto's en onderdelen blijft het rendement op 3 procent steken. Dat 'houdt de precaire situatie van bedrijven in de sector in de hand, vooral sinds het invoeren van fiscale maatregelen door de regering Di Rupo', zegt Federauto.

Ook wat het voorlopige aantal inschrijvingen van auto's betreft in 2012, is Federauto niet bepaald optimistisch. Na het recordjaar 2011, waarin 8 procent meer voertuigen ingeschreven werden dan in 2010, lijkt 2012 zich zwakker aan te kondigen. Al had het autosalon begin dit jaar wel nog een gunstig effect, aldus Philippe Decrock van Federauto.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees