Fransen boos op Belgen over Dexia-stemming

Benoeming De Boeck uitgesteld

Benoeming De Boeck uitgesteld

Karel De Boeck Foto: Photo News

De intrede van Karel De Boeck bij de restbank Dexia loopt vertraging op. De raad van bestuur die hem had moeten benoemen, is niet doorgegaan. De Fransen zijn ontstemd over de houding van de België bij de Dexia-kwijting.

Volgens het uitgewerkte stappenplan voor de benoeming van een nieuwe Dexia-topman, had de raad van bestuur woensdag moeten bijeen komen om Karel De Boeck aan boord te halen als bestuurder. Dat is een eerste noodzakelijke stap in het kader van een ordentelijke opvolging van de Fransman Pierre Mariani.

Maar de raad van bestuur die gisteren had moeten plaats vinden, is niet doorgegaan. En dat omdat de Fransen ontstemd zijn over de houding van de Belgen op de aandeelhoudersvergadering. De federale regering onthield zich bij de stemming over de kwijting terwijl het Franse kamp collectief voor stemde. Erger nog, alle ja-stemmen kwamen uit het Franse kamp.

'De vergadering is inderdaad niet doorgegaan', bevestigde Vanackere in Terzake. 'De Fransen waren not amused met de standpunten in België over de kwijting van de bestuurders en het is nodig met hen te praten. De trein die in beweging moest komen heeft vertraging opgelopen.'

Sommigen merken filosofisch op dat België zijn tanden heeft laten zien over een symboolkwestie zonder dat men daarbij iets kon binnenhalen. ‘Als je met de Fransen ruzie maakt, moet je weten wanneer en waarover’, zegt een kenner.

Tot nu toe zijn er geen indicaties dat de benoeming van De Boeck daarmee naar af is, maar evenmin is duidelijk wanneer nu wel de noodzakelijke raad van bestuur kan doorgaan. ‘Voorlopig is er geen vergadering bij elkaar geroepen’, zegt een betrokkene.

Daardoor blijft De Boeck voorlopig op de zijlijn staan wat hinderlijk is om tot een vlotte opvolging te komen.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees