Interieur

FOTOSPECIAL. Binnengluren in een riant kasteelappartement

Om makkelijker bereikbaar te zijn voor hun klanten, ruilden Ingrid en Gerard hun villa in Kapellen voor een prachtig kasteelappartement in Berchem. Hoewel zij in eerste instantie een loft zochten, werd het koppel verliefd op dit adembenemende gebouw met een ruime tuin als oase van rust.

Aangenaam contrast
De met sierlijsten versierde plafonds en hoge kamers –maar liefst 4,8 meter hoog– verraden dat dit appartement vroeger een kasteel was. Normaal is Ingrid een fervente voorstander van het verven van plafond en muren in éénzelfde kleur, om de ruimte open te trekken. Zelfs wanneer je met paars of groen zou werken. Maar omwille van de klassieke sierlijsten, kreeg het plafond toch een lichtere tint mee. De deuren werden wél in dezelfde kleur als de muren geverfd. In het appartement overheersen vooral aardse tinten die harmonieus samengaan met de houten parketvloer. Enkele strakke zwarte meubelstukken zorgen voor een aangenaam contrast. Tijdloos met een snuifje zen, zo omschrijft Ingrid haar stijl het liefst. Een ontspannen en gezellig interieur vol kussentjes, dekentjes en poefjes.
Foto: Yvan De Saedeleer

In sommige showrooms zouden we zo willen gaan wonen, maar Ingrid en Gérard wonen ook écht in de showroom van hun zaak. In 2000 richtte het koppel hun zaak BLC Interiors op en wat is een betere showroom dan een woning zelf, dachten zij. Alles in hun huis is dan ook te koop. En dat zorgt voor een levendig interieur. Jaarlijks proberen zij hun inrichting te veranderen. Soms drastisch, soms wat minder. Of dat niet moeilijk is, telkens afscheid nemen van die leuke meubeltjes? 'Ach nee', klinkt het bij Ingrid. 'Wij veranderen graag. Zelfs van woonplaats. In het verleden hebben we zelfs enkele jaren in het buitenland gewoond. Eerst in Londen, waar ik de kriebels voor het interieurvormgeven te pakken kreeg, en nadien in het zuiden van Frankrijk. Daar woonden wij in een prachtig huis met olijfgaard. Wij persten er onze eigen olijfolie, heerlijk toch? En dat kon ik combineren met het inrichten van buitenverblijven. Maar uiteindelijk begonnen wij toch terug te verlangen naar België.Zuid-Frankrijk is leuk, maar eens de zomer voorbij is, sterft het daar ook uit.'

Helemaal afscheid nemen van hun leven temidden van de olijfbomen kon Ingrid toch niet, dus nam ze enkele boompjes mee naar ons land. En die geven nu het terras een zuidelijke toets. Verhuizen van Kapellen naar de drukte van de stad is geen evidente keuze, maar Het koppel zocht een centrale ligging voor hun klanten. Een loft in Antwerpen leek hen ideaal, maar uiteindelijk viel hun oog op dit kasteelappartement. Een switch die ze zich nog geen seconde beklaagd hebben.Hier hebben ze het beste van twee werelden. De centrale ligging van de stad en een oase van rust met zicht op een prachtige kasteeltuin op hun balkon.

Tips van de bewoners
- Heb je restjes behangpapier? In een handomdraai maak je daar leuke en originele lampenkapjes van.
- Om een kamer ruimer te laten lijken, verf je best de muren en het plafond in éénzelfde kleur. Zelfs wanneer het een opvallende kleur is.
- Koop je linnen gordijnen? Maak ze bewust wat langer, zodat ze bombastisch op de grond staan. Zo valt het trouwens ook niet op als de gordijnen een beetje krimpen door de luchtvochtigheid.
- Zorg voor contrast. Niet enkel in je kleuren en stijl, maar ook in je materialen. Leg satijnen kussentjes in een stoffen zetel, kies eens voor een dierenhuid of vilt.
- Moet je nog beginnen aan je interieur? Maak dan eerst een plakboek met stijlen en voorbeelden van wat je leuk vindt. Zoek naar een structuur, bepaal waar je naartoe wilt en hou je daar ook aan.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees