'Waals gezin betaalt een derde minder voor groene stroom'

'Waals gezin betaalt een derde minder voor groene stroom'

Hermes Sanctorum (Groen) Foto: edm

Uit een studie die Groen liet uitvoeren, blijkt dat een gemiddeld Vlaams gezin 107,6 euro per jaar betaalt voor groene stroom, terwijl een Waals gezin slechts 70,9 euro uitgeeft. Dat maakte Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum bekend in Metro. Groen roept de Vlaamse regering daarom op het Waalse model voor groene stroom over te nemen.

Sanctorum vindt dat de Vlaamse regering dringend een nieuwe aanpak moet gaan hanteren in het dossier rond de groene stroom. In Wallonië blijkt die immers goedkoper te zijn en ligt de productie ook hoger.

Het Groen-parlementslid wijst ook op andere verschillen in het noorden en zuiden van het land. Zo komt afvalverbranding in Vlaanderen ook in aanmerking voor groenestroomcertificaten. Daarnaast worden de kosten voor zonnepanelen voornamelijk naar de gezinnen doorgeschoven, terwijl in Wallonië ook de bedrijven een deel van de factuur doorgerekend krijgen.

Sanctorum is het getalm van de Vlaamse regering, die volgens hem al maanden over het dossier overlegt zonder het eens te raken, beu. 'De speeltijd voor de Vlaamse regering is voorbij.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees