Vakantie

'Veiligheidsgordels kunnen knappen bij zwaarlijvige vliegtuigpassagiers'

'Veiligheidsgordels kunnen knappen bij zwaarlijvige vliegtuigpassagiers'

Foto: Photonews

Zo'n zestigtal jaar geleden werden de veiligheidsvoorschriften voor vliegtuigen opgesteld. De zeteltjes zijn ontworpen voor personen die ongeveer 77 kilogram wegen en dat naar internationale standaarden. Als gevolg zouden mensen met overgewicht dwars door hun stoelriemen schieten bij een crash, waarschuwen Amerikaanse wetenschappers in de New York Times.

De vliegtuigzitjes zijn oorspronkelijk getest op personen die slechts 77 kilogram wegen, waardoor de veiligheid van zwaardere personen in vraag kan worden gesteld. 'Wanneer een zwaardere persoon in een stoeltje plaatsneemt, kan het systeem niet optimaal werken', aldus Robert Salzar van de universiteit van Virginia. Verontrustend wel als je weet dat de gemiddelde Amerikaanse man ruim 88 kilogram weegt en de gemiddelde vrouw al 75 kilogram.

Het falen van het systeem zou daarbij niet alleen de persoon met overgewicht in gevaar brengen, maar ook alle omzittenden. En dat wanneer de persoon in kwestie uit zijn stoel wordt gekatapulteerd.

De Japanse testpoppenfabrikant Jasti, die al meer dan twintig jaar in het vak zit, maakt zich ook zorgen over de veiligheid van de vliegtuigpassagiers. 'De stoelen moeten getest worden met zwaardere poppen. Tot dan kunnen we geen definitieve uitspraak over de veiligheid doen', meent onderzoeker Yoshihiro Ozawa.

Of er opnieuw een test komt van de zitjes en veiligheidsriemen is nog onbekend.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees