Omstreden rusthuis voldoet aan normen

Omstreden rusthuis voldoet aan normen

Foto: Bart Dewaele, BDW

Het omstreden rust- en verzorgingstehuis Arcadia in Sint-Jans-Molenbeek voldoet aan de normen en functioneert met voldoende personeel. Dat stelt het nieuwste inspectierapport.

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie organiseerde op 2 mei een onaangekondigde inspectieronde in het rusthuis. Dat gebeurde naar aanleiding van alarmerende berichten in de media op vraag van GGC-Collegeleden Brigitte Grouwels en Evelyne Huytebroeck.

In een open brief hadden 25 dokters de situatie in het OCMW-rusthuis aangeklaagd. Volgens hen sterven er door besparingen meer mensen in het rusthuis. In januari en februari waren er 17 sterfgevallen onder rusthuisbewoners terwijl het in dezelfde periode vorig jaar om 5 overleden bejaarden ging, klonk het.

De directie van het rusthuis ontkende de wantoestanden met klem en sprak van 'verschillende lasterlijke beweringen en geruchten'. 

Uit het nieuwe inspectierapport blijkt nu dat het rust- en verzorgingstehuis momenteel beschikt over 62 Voltijdse Equivalenten (VTE) aan verplegend en verzorgend personeel. Dat is meer dan de 45,75 VTE's die worden opgelegd. Het aantal personeelsleden per dienst blijkt eveneens te voldoen aan de GGC-normen.

Ook de recente reorganisatie van het rust- en verzorgingstehuis Arcadia voldoet volgens de inspectiediensten aan de normen. Zo verblijven de bejaarden met geheugenstoornissen sinds eind maart samen op een verdieping die speciaal aan hun behoeften is aangepast.

De conclusies zijn donderdag besproken met onder meer de directie van het rusthuis en de voorzitter van het Molenbeekse OCMW.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees