Groeibedrijven: meer stijgers dan dalers

Groeibedrijven: meer stijgers dan dalers

Foto: jobat.be

Meer dan 55% van de Belgische bedrijven zag zijn omzet stijgen in de periode 2009-2010. Een op de tien groeide zelfs meer dan 60%. Dat blijkt uit de gegevens van 92.000 ondernemingen die handelsinformatiekantoor Dun & Bradstreet op vraag van Jobat analyseerde.

‘Het is een algemeen aanvaard economisch principe: elk bedrijf zoekt naar groei.’ Bert Cleymans, data-analist bij Dun & Bradstreet (D&B), is niet verrast door het aantal groeiende bedrijven in België. ‘Zelfs in een economisch minder gunstig klimaat zullen er meestal meer bedrijven zijn die groeien dan bedrijven die dat niet doen.’ ‘Ondernemers proberen hun bedrijf gezond te houden door het te laten groeien. En daar is uiteraard personeel voor nodig’, vervolgt Cleymans.

‘Hoe meer men groeit, hoe meer mensen men aanneemt.’ Dat blijkt ook uit de cijfers. Bij middelgrote bedrijven die de overgang maken van kleinere speler naar vaste waarde, speelt dit effect het duidelijkst. Van de middelgrote bedrijven die hun personeelsbestand met meer dan 90% optrokken, zag 45% zijn omzet bijna verdubbelen. Kleine en middelgrote bedrijven met een kleinere brutomarge kennen vaker geen groei.

‘Dat is niet meer dan logisch, want een grotere brutomarge is vaak juist het gevolg van groei’, verklaart Cleymans. ‘Bovendien geeft een grotere brutomarge meer ruimte om te investeren waardoor de groei nog verder kan toenemen.’ Bijna zes op de tien grote bedrijven groeiden licht tussen 2009 en 2010. Ze zagen hun omzet stijgen met minder dan 30%. Slechts 32%t van de grote bedrijven kende in dezelfde periode helemaal geen groei, terwijl amper 2% zijn omzet met meer dan 90% omhoog zag gaan.

>

>

>

>

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees