Rubiano voert knap nummer op in de Giro, Malori nieuwe roze trui

Miguel Angel Rubiano heeft de zesde etappe in de Ronde van Italië gewonnen. De Colombiaanse klimmer voerde een knappe solo op in de eerste lastige rit in deze Giro en finishte 1 minuut 10 seconden voor een groepje achtervolgers. Rubiano verovert ook de bergtrui. Thuisrijder Adriano Malori won de sprint in de achtervolgende groep en neemt de roze trui over van Ramunas Navardauskas. Sprinters Farrar, Hushovd en Feillu gaven op.

Voor het eerst in deze Giro kregen de renners een heuveletappe van 207 kilometer voorgeschoteld. Voer voor vrijbuiters en na 11 kilometer trokken 15 renners in de aanval, onder hen onze landgenoot Jens Keukeleire. Het eerste uur werd echter afgehaspeld aan een razend tempo en de Cofidis-renner moest vooraan al snel lossen, net als Alfredo Balloni die zo zijn blauwe bergtrui moest prijsgeven. De koplopers reden een maximale voorsprong van 8 minuten bij elkaar. Twee sprinters knepen al vlug de remmen dicht: Romain Feillu en Thor Hushovd waren de eerste opgaves van de dag én van deze Giro. Even later zou ook Tyler Farrar er de brui aan geven.

Zware val Lastras

Michal Golas van Omega Pharma-QuickStep kwam als eerst boven op de Cingoli, de eerste van vier hellingen tellend voor het bergklassement. Op de zwaarste helling van de dag, de Passo Della Cappella, pakte Miguel Angel Rubiano overtuigend de bergpunten. Pablo Lastras volgde in zijn zog maar kwam in de afdaling zwaar ten val en gaf even later op. Roze trui Ramunas Navardauskas moest bergop het peloton meteen laten gaan, de Litouwer kon later weer aansluiten maar moest later zijn leiderstrui zoals verwacht inleveren in deze lastige etappe.

Vooraan bleven nog acht leiders over: Adriano Malori, Miguel Angel Rubiano, Alexsandr Dyachenko, Jack Bauer, Gatis Smukulis, Michal Golas, Cesare Benedetti en Luke Roberts. Het peloton liet begaan en hun voorsprong steeg weer tot zes minuten. Op de Muur van Montelupone, weliswaar niet op de steilste kant van deze klim, verzekerde Rubiano zich van de blauwe bergtrui. Roberts won overtuigend de enige tussensprint van de dag en pakte zes bonificatieseconden, voor Gatis Smukulis en Adriano Malori die respectievelijk 4 en 2 seconden kregen.

Rubiano is de sterkste

Net als gisteren nam Liquigas-Cannondale het heft in handen in de achtervolging voor kopman Ivan Basso, maar ze lieten de koplopers begaan. Vooraan bleven nog vijf renners over: Malori, Dyachenko, Benedetti, Golas en Rubiano. Zoals op elke klim in deze etappe trok Rubiano er alleen vandoor op de Montegranaro, er volgden echter nog 34 lastige kilometers. Daarin bouwde de Colombiaan van van het bescheiden Italiaanse Androni Giocattoli zijn voorsprong stelselmatig uit.

De slotfase draaide uit op een secondespel tussen Rubiano en achtervolger Malori met de roze trui als inzet. Uiteindelijk beslechtte Malori de strijd in zijn voordeel. De Italiaan van Lampre eindigde 1 minuut 10 seconden achter Rubiano en stoot Ramunas Navardauskas van de troon in het klassement.

Uitslag


1. Miguel Angel Rubiano 5u38'30''
2. Adriano Malori 1'10''
3. Michal Golas 1'10''
4. Alexsandr Dyachenko 1'10''
5. Cesare Benedetti 1'10''
6. Daryl Impey 1'51''
7. Filippo Pozzato 1'51''
8. Fabio Sabatini 1'51''
...
13. Jan Bakelants 1'51''

Bekijk de volledige uitslag en het klassement hier.


Klassement

1. Adriano Malori 20u25'28''
2. Michal Golas 15''
3. Ryder Hesjedal 17''
4. Miguel Angel Rubiano 30''
5. Christian Vandevelde 32''
6. Joaquin Rodriguez 36''
7. Peter Stetina 37''
8. Daniel Moreno Fernandez 37''
...
27. Jan Bakelants 57''

 

Corrigeer