Electrabel-medewerker verdacht van omkoping bij overname in Nederland in 2006

Electrabel-medewerker verdacht van omkoping bij overname in Nederland in 2006

Foto: IMAGEGLOBE

In Nederland loopt een onderzoek naar een mogelijk geval van omkoping bij de overname van de energieleveringspoot van het bedrijf Rendo door de Belgische energieleverancier Electrabel in 2006. Een toenmalige Electrabel-medewerker zou een collega van Rendo 1 miljoen euro gegeven hebben in ruil voor de goedkeuring van de verkoop, zo meldt het Nederlandse openbaar ministerie vrijdag.

Het openbaar ministerie verdenkt de twee van (ambtelijke) omkoping en valsheid in geschrift. Ze werden afgelopen dinsdag opgepakt. Het openbaar ministerie vermoedt dat de verdachte die bij Rendo aan de slag was, de steekpenningen heeft ontvangen op initiatief van de verdachte die bij Electrabel werkte, in ruil voor 'het gunnen' van de verkoop.

De verdachte die bij Rendo werkte, blijft nog tot maandag in de cel. De man die bij Electrabel werkte, is op vrije voeten, maar wordt nog steeds verdacht. Over de nationaliteit van de verdachten wil de woordvoerster van het functioneel parket, bevoegd voor onder meer milieumisdrijven en fraude, geen details geven. Het is ook niet duidelijk of de mannen nog steeds bij Electrabel werken. De woordvoerster zegt dat het onderzoek nog volop loopt.

Het strafrechtelijke onderzoek onder leiding van het functioneel parket naar de omkoping begon in januari 2012. De opsporingsdienst van het Nederlandse ministerie van Financiën, de FIOD, voerde huiszoekingen uit in de woningen van de verdachten en in de vestigingen van Electrabel in Zwolle en van Rendo in Meppel. Er werden documenten in beslag genomen.
 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees