Belgen vol vertrouwen naar EK zwemmen in Debrecen

Belgen vol vertrouwen naar EK zwemmen in Debrecen

François Heersbrandt Foto: BELGA

De Belgische zwemmers en zwemsters vertrekken binnenkort met heel wat ambitie naar het Hongaarse Debrecen, waar van 21 tot 27 mei het EK zwemmen plaatsvindt. 'We hebben nog nooit zo'n volwassen ploeg gehad', verduidelijkte Philippe Midrez, technisch directeur van de Waalse federatie, vrijdag tijdens een persconferentie in Antwerpen.

  Momenteel werken de Belgen in Antwerpen een ministage van drie dagen af met het oog op het EK. 'Dat soort stages werpt altijd zijn vruchten af. We kunnen hier goed trainen en tegelijkertijd werken aan de ploeggeest. Iedereen traint stevig en de tijden zijn dan ook goed. Maar enkel de competitieprestaties zijn natuurlijk van belang', aldus Midrez.

De technisch directeur geeft de aflossingsploeg op de 4x100 meter vrije slag een goede kans om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van komende zomer in Londen. 'Enkel tegenslag kan hen uit Londen weghouden. Ik geef hen 99,9 procent kans om de kwalificatie af te dwingen.'

Om zich te plaatsen moeten Pieter Timmers, Yoris Grandjean, Emmanuel Vanluchene en Dieter Dekoninck in Debrecen een minimumtijd van 3:17.35 neerzetten en tegelijkertijd bij de top vier van de wereld behoren, met uitzondering van de landen die zich reeds geplaatst hebben op het WK in Shanghai.

Yoris Grandjean heeft er alvast vertrouwen in. 'Als we niet gediskwalificeerd worden, zie ik niet in hoe de kwalificatie ons nog kan ontsnappen.'

François Heersbrandt: 'Wil vertrouwen tanken voor Olympische Spelen'

'Ik wil in Debrecen vertrouwen tanken met het oog op de Spelen door sterke tijden neer te zetten', verduidelijkte Heersbrandt.

De 22-jarige Brusselaar komt op het EK op de 50m en de 100m vlinderslag in actie. 'Ik voel dat ik veel meer kracht heb, ik heb veel vooruitgang geboekt. Op de Spelen zal de vorm meer dan waarschijnlijk nog een pak beter zijn dan in januari, toen ik me kwalificeerde', aldus Heersbrandt.

Maar eerst moet er nog een EK afgewerkt worden. 'Ik maak me alleszins geen zorgen over het EK. Het wordt een uitstekende test om te kijken wat er nog moet verbeteren. Als ik mijn beste tijden kan zwemmen, zal ik gerustgesteld zijn. Voor de rest doe ik er geen voorspellingen over.'

 

Corrigeer