N-VA: 'Zaak Scott is gevaarlijk precedent'

N-VA: 'Zaak Scott is gevaarlijk precedent'
BOORTMEERBEEK - De Kameroense jongen Scott Manyo mag voorlopig in ons land blijven. Hij blijft illegaal want hij is uitgeprocedeerd, maar mag toch zijn studies afmaken. Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) gaat niet akkoord met de vrijlating. Zij vreest dat er nu soortgelijke dossiers gaan opduiken van uitgeprocedeerde illegalen die zich ook gaan beroepen op een 'onheuse behandeling'.

'De bal wordt nu vooruitgeschopt en binnen enkele jaren dient zich opnieuw de keuze aan wat er met dit geval moet gebeuren. Maar ik kan mij inbeelden dat er ondertussen nog veel soortgelijke gevallen zijn die zich onheus behandeld voelen door wat mevrouw De Block nu doet. Dit is echt een gevaarlijk precedent', zegt Sarah Smeyers.

Staatssecretaris Maggie De Block (Open VLD) blijft erbij dat het hier om een individueel geval gaat. 'Er is zeker geen precedent gemaakt. Dit is een beslissing op basis van een individueel dossier. Voor elk dossier zijn de elementen verschillend.'

De Block ontkent dat de vrijlating iets te maken heeft met alle heisa rond Scott Manyo in de media. Ze vindt ook dat het 'welletjes is geweest' met de aandacht rond dit dossier.  

De Block wilde vandaag niet meer reageren waarom er een uitzondering is gemaakt.  'Er bestaan altijd uitzonderingen om humane redenen' zegt Smeyers. Hier is echter een duidelijke beslissing genomen door een onafhankelijke instantie.'

Smeyers zegt dat die beslissing om het grondgebied te verlaten in het dossier van Manyo, al twee keer werd genomen. 'Een sluitend migratiebeleid zorgt er dan ook voor dat die beslissingen uitgevoerd worden', besluit Smeyers. 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees