700-tal indignado's duiken opnieuw op in Brussel

BRUSSEL - In het kader van een wereldwijde protestactie trokken zaterdagnamiddag ook in Brussel opnieuw een 700-tal indignado's of verontwaardigden door het centrum. Ze wilden zo hun ongenoegen uiten over de manier waarop de internationale financiële en politieke wereld de financieel-economische crisis aanpakt.

De manifestatie van zaterdag komt immers zeven maanden na de grote betoging van 15 oktober en net een jaar nadat op de Plaza del Sol in Madrid het eerste Spaanse 'indignado's'-tentenkamp werd opgeslagen.

'Vandaag zijn er gelijkaardige manifestaties in 500 à 600 steden over heel de wereld', zegt Sofie, één van de organisatrices. 'Die internationale verbondenheid is wat onze beweging zo uniek maakt, dat en onze openheid. We zijn geen linkse rakkers of hippies, we zijn geen antikapitalisten. We zijn geen politieke beweging, we willen een terugkeer naar een echte burgerdemocratie.'

De aanwezigen gaven toe dat ze geen éénduidige boodschap hebben. 'We hebben tientallen boodschappen voor wie wil luisteren', zegt Baptiste, een andere organisator. 'Die zijn bijna allemaal gegroeid uit frustratie over de manier waarop de overheid en de financiële wereld ons behandelen. Zij profiteren van een crisis die ze zelf gecreëerd hebben en die de armsten nu moeten betalen.'
 
De tocht liep langs verschillende grote financiële instellingen, onder meer het Belfius-gebouw aan de Pachecolaan en de Nationale Bank op de Berlaimontlaan. Die werden niet ontzien. Zo werd de Nationale Bank bekogeld met wc-papier en werden de grote stickers met het Belfius-logo gedeeltelijk verwijderd.
 
Corrigeer

NIEUWS