Italiaan Tiralongo wint eerste bergetappe in Giro, Hesjedal wordt leider

Paolo Tiralongo Foto: AFP

Paolo Tiralongo heeft de eerste bergrit in deze Giro d' Italia gewonnen. Na 205 kilometer was de Italiaan in de zevende rit de snelste op de slotklim Rocca di Cambio. In een sprint bergop klopte hij Michele Scarponi, de tweede profzege van Tiralongo. Ryder Hesjedal (5de) wordt de nieuwe leider, de eerste Canadees ooit in het roze.

Onmiddellijk na de start in Recanati kozen de Zwitser Reto Hollenstein, de Japanner Fumiyuki Beppu en de Italianen Mirko Selvaggi en Matteo Rabottini voor de aanval. De zware overgangsetappe van gisteren zorgde voor een rustig wedstrijdbegin en de vier kregen een vrijgeleide van het peloton. Ze fietsten een maximale voorsprong van 9'15" bij elkaar.

Lampre

Beppu kwam als eerste boven op de eerste col van de dag, de Colle Galluccio van 3de categorie. De Japanner was ook de snelste in de tussenprint, op 26 kilometer van de streep.

In het peloton namen de mannen van Lampre-ISD echter hun verantwoordelijkheid. Enerzijds verdedigden ze de leiderstrui van Adriano Malori, anderzijds hadden ze met Damiano Cunego en Michele Scarponi twee kandidaten voor ritwinst waardoor het liedje van de koplopers was uitgezongen op de Rocca di Cambio (2de categorie).

Roze trui

Thuisrijder Rabottini was de laatste overlever van de lange vlucht, hij begon aan die slotklim met 1'39'' voorsprong. Hij werd na bijna 200 kilometer in de frontlinie uiteindelijk ingelopen door Stefano Pirazzi en Jose Herrada Lopez, die wilden anticiperen op de favorieten.

Leider Adriano Malori moest in het peloton bergop al snel de rol lossen en drong niet verder aan. De Belgen Jan Bakelants en Kevin Seeldrayers deden kopwerk voor hun respectievelijke kopmannen, Frank Schleck en Roman Kreuziger, op zoek naar de twee koplopers die in het slot werden gegrepen.

 Spurt bergop

In de laatste, steile, kilometer kregen we een heuse sprint bergop, tussen de Italianen Paolo Tiralongo en Michele Scarponi. Tiralongo pakte de ritzege, Scarponi pakte dure bonificatieseconden voor later. Ryder Hesjedal finishte als vijfde en werd zo de nieuwe leider. Van de topfavorieten voor de eindzege tekenden vooral Frank Schleck, Joaquim Rodriguez en Ivan Basso present.

Uitslag:

1. Paolo Tiralongo 5u51'03''
2. Michele Scarponi z.t.
3. Frank Schleck 3"
4. Joaquim Rodriguez 3"
5. Ryder Hesjedal 5"
6. Domenico Pozzovivo 9"
7. Daniel Moreno Fernandez 9"
8. Ivan Basso 9"
 
Stand:

1. Ryder Hesjedal 26u16'53"
2. Paolo Tiralongo 15"
3. Joaquim Rodriguez  17"
4. Christian Vandevelde 21"
5. Peter Stetina 26"
6. Daniel Moreno Fernandez 26"
7. Roman Kreuziger 35"
8. Ivan Basso 40"

Bekijk de volledige uitslag en standen op www.sportwereld.be   

Corrigeer