Striptekenaar Eddy Paape overleden

Striptekenaar Eddy Paape overleden

Foto: rr

De Belgische striptekenaar Eddy Paape, onder meer bekend voor zijn science fiction-stripreeks 'Luc Orient' en zijn avonturenserie 'Flip Flink', is zaterdag in Brussel op 91-jarige leeftijd overleden. Dat maakte uitgeverij Le Lombard bekend in een persbericht.

De op 3 juli 1920 in Grivegnée (provincie Luik) geboren Edouard 'Eddy' Paape studeerde tekenen aan de Sint-Lukasacademie in Brussel. Op 22-jarige leeftijd werke hij samen met grote namen als Franquin (Guust Flater), Morris (Lucky Luke), Roba (Bollie en Billie) en Peyo (De Smurfen) als animator in de CBA-studio. Drie jaar later, nadat de studio haar deuren had gesloten, wordt hij kunstschilder, maar keert terug naar zijn vroegere collega’s bij uitgeverij Dupuis. 

Hij maakte illustraties voor het damesblad Bonnes Soirées, assisteert Jijé (Joseph Gillain van onder meer Jerry Spring), schept De Verhalen van Oom Wim en publiceert een one shot over detective André Lefort. Als Jijé vertrekt, mag hij diens reeks Jan Kordaat overnemen. Daar werkte hij tussen 1946 en 1954 aan met bekende scenaristen als Jean-Michel Charlier en Yves Duval. In 1958 begon hij met Charlier aan de stripreeks Flip Flink (dertien albums), die verscheen in het weekblad Robbedoes. 

In 1967 stapt Eddy Paape over naar Le Lombard. Hij realiseert samen met scenarist Greg, de toenmalige hoofdredacteur van het weekblad Kuifje, de sciencefictionreeks Luc Orient (achttien albums), vervolgens Tommy Blanco, Yorik, Udolfo, de fantasy-strip Les jardins de la peur, Carol Detective en opnieuw met Greg Johny Congo.

Eddy Paape gaf van 1960 tot 1980 ook les striptekenen aan Sint-Lukas en de Academie van Schone Kunsten van Sint-Gillis in Brussel.

 
Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees