Fit & Gezond

Italië wil belasting heffen op frisdranken

Italië wil belasting heffen op frisdranken

Foto: Luuk van der Lee/Hollandse Hoogte

De Italiaanse regering wil met een nieuwe belasting op frisdranken twee vliegen in een klap slaan: minister van Gezondheid Renato Balduzzi wil de voeding van de jongere generatie verbeteren en tegelijkertijd geld voor gezondheidsmaatregelen in het laatje brengen. Het plan heeft in elk geval veel kritiek uitgelokt.

Balduzzi kondigde aan dat het ook om andere zoete producten zou gaan. De minister wil drie eurocent heffen per fles van 0,33 liter en daarmee jaarlijks 250 miljoen euro extra opstrijken. In een bijkomende stap kunnen ook nog de alcoholhoudende dranken aangepakt worden, aldus het persagentschap Ansa zaterdag.

De minister zei op de zender tgcom24 dat het doel is een betere voedingswijze door te voeren. Het effect bij de frisdranken is erg beperkt en zal de fabrikanten noch de gebruikers in de problemen brengen. 'De zin van het initiatief ligt meer in de boodschap dan in de werkelijke consequenties', luidt het.

'Het gaat om een schijnheilige taks' luidt de kritiek van de voorzitter van de consumentenorganisatie Codacons, Carlo Rienzi. Gezonde voeding is een uitvlucht om in de zakken van de burgers te zitten. Ook Cola Cola, dat in acht Italiaanse vestigingen 3.300 mensen werk verschaft, heeft zich volgens Ansa al verwonderd en bezorgd getoond.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees