'Enkel CREG kan beslissen over sluiting kerncentrale'

'Enkel CREG kan beslissen over sluiting kerncentrale'

Soms wordt elektriciteit uit kerncentrales via een trucje verkocht als groene stroom.Ivan Put Foto: © ivan put

Staatssecretaris Energie Melchior Wathelet (cdH) wil pas in juli een definitief antwoord formuleren over de sluiting van de kerncentrales in ons land. Eerst wil hij absolute zekerheid voor de energiebevoorrading in ons land. Ondertussen dienen Groen en Ecolo een wetsvoorstel in dat bepaalt dat enkel energieregulator CREG kan beslissen over de sluiting van een kerncentrale. Dat bleek uit een discussie in het duidingsmagazine De Zevende Dag.

In 2003 werd een wet gestemd rond de sluiting van de drie oudste kerncentrales in ons land. Die wet is enkel van toepassing als de bevoorrading van ons land kan gegarandeerd worden. 

Staatssecretaris Melchior Wathelet hield in het duidingsmagazine de Zevende Dag vast aan zijn standpunt van deze week, dat hij pas in juni een antwoord wil formuleren.

Eerst moet er uitgemaakt worden hoe we het verlies van die kerncentrales gaan opvangen. Ons land kan kiezen tussen import en productie. Als we zelf gaan produceren is de vraag voor welke vorm productie gekozen wordt.

'Geen visie op het vlak van energiebeleid'

Omdat er in België sinds tien jaar niet meer is geïnvesteerd en omdat er volgens Wathelet 'geen visie' bestaat over het Belgische energiebeleid voor de toekomst, moet er dus eerst uitgemaakt worden welke vormen van energie wij willen voor de toekomst. 

Volgens de minister koopt ons land sinds 11 maanden meer energie dan we zelf produceren. De vraag is dan of wij de import nog meer moeten of kunnen opdrijven. Ons land is ook bezig met het investeren in groene energiewinning en gascentrales. 

Eerst moet uitgemaakt worden of die drie elementen voldoende en aanvaardbaar zijn op het vlak van het kostenplaatje. Dan pas kan een antwoord geformuleerd worden over de eventuele sluiting van de drie oudste kerncentrales. Ook moet gekeken worden naar de beste optie op het gebied van prijs en milieuvriendelijkheid. 

Om de juiste capaciteit te verkrijgen dienen volgens de minister de nodige investeringen te gebeuren. Ook moet de juiste rechtszekerheid worden gecreëerd, net als de nodige verbinding met het buitenland.

Groen wil beslissing over de sluiting van kerncentrales uitsluitend aan CREG overlaten

Kristof Calvo van Groen vindt dat niet langer de exploitant mag beslissen of een energiecentrale sluit. Die beslissing moet te beurt vallen aan de energiereulator CREG. De groenen dienen daarom gezamenlijk een wetsvoorstel die een procedure in het leven roept voor de sluiting van de energiecentrales. 

'Wie oprecht begaan is met de bevoorrading van ons land, stemt voor dit wetsvoorstel. De klassieke tripartite CD&V, Open VLD en sp.a moet kleur bekennen', aldus Kristof Calvo.

Volgens kamerlid Kristof Calvo zijn er aanwijzingen dat de energiebevoorrading wordt bemoeilijkt door Electrabel. 'Zij willen koste wat het kost de oude, zeer lucratieve kernreactoren langer openhouden.'

'Ook de CREG heeft deze week gezegd dat Electrabel de schaarste lijkt te organiseren. Het is tijd dat de overheid de energiebevoorrading in handen neemt in het belang van de consument en onze bedrijven', aldus Calvo in een persbericht.

Schiltz (Open Vld): 'Kernuitstap komt er zeker'

Willem-Frederik Schiltz is de kernuitstap in 2015 een certitude. Tot stroomonderbrekingen zal het volgens de liberaal niet komen. Bovendien denkt Schiltz dat gezinnen hun factuur met 70 procent kunnen doen dalen als ze 'doordachter' om zouden gaan met energie. Met het invoeren van energie uit het buitenland is volgens de Open Vld'er ook niets mis. 

CD&V en de N-VA blijven in heel de energiediscussie voorlopig aan de zijlijn. Eerst moet er duidelijkheid zijn over de vrijwaring van de energiebevoorrading, alvorens deze partijen een standpunt willen innemen over de sluiting van de centrales.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees