China versoepelt eisen kapitaalreserves banken

China gaat de eisen voor de kapitaalreserves van grote banken opnieuw versoepelen om de kredietverstrekking te stimuleren en zo de afzwakkende Chinese economie te ondersteunen. Dat maakte de Chinese centrale bank dit weekeinde bekend.
Chinese banken hoeven door de maatregel minder kapitaal opzij te zetten als reserves en kunnen daardoor meer geld uitlenen. De zogenoemde kapitaalreserve-ratio wordt met een half procentpunt verlaagd tot 20 procent. Het is al de derde verlaging sinds eind november vorig jaar. De maatregel gaat in op 18 mei. 
 
Economen hadden al verwacht dat China de eisen voor banken verder zou versoepelen. De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 8,1 procent, tegen 9,2 procent in heel 2011. Vrijdag werd nog bekend dat de groei van de Chinese industriële productie in april is gedaald naar het laagste niveau in 3 jaar. 
 
Door de versoepeling wordt volgens economen ongeveer 400 miljard yuan (49 miljard euro) vrijgemaakt voor nieuwe leningen aan consumenten en bedrijven. Voor de rest van het jaar wordt gerekend op nog eens 800 miljard yuan aan extra kredietruimte. 
 
De afzwakkende inflatie biedt meer bewegingsruimte voor de Chinese centrale bank om het monetaire beleid verder te versoepelen. De inflatie in China kwam in april op jaarbasis uit op 3,4 procent, tegen 3,6 procent in maart. 
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees