Griekenland doet beurzen bibberen

Griekenland doet beurzen bibberen

Foto: AP

Het vooruitzicht van een Griekse exit uit de eurozone zorgde maandag voor kommer en kwel op de Europese beurzen. In Brussel zakte de Bel20 met 2,28 procent tot een slot van 2.134,55 punten. Ook de euro is naar het laagste niveau sinds midden januari gezakt.

Wat tot voor enkele maanden geleden nog onmogelijk leek, wordt met dag de dag waarschijnlijker: een exit van Griekenland uit de eurozone. De vorming van een regering van nationale eenheid is mislukt en steeds meer waarnemers stellen dat een Griekse uitstap wellicht nog de enige mogelijkheid is.

Wie zeker in de klappen zal delen, zijn de financiële instellingen. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat in Brussel het KBC-aandeel 6,82 procent verloor op 13,05 euro. Verzekeraar Ageas zakte met 3,99 procent tot 1,30 euro. De publicatie voorbeurs van beter dan verwachte resultaten over het eerste kwartaal konden daar niets aan verhelpen.

Zowel KBC als Ageas hebben nochtans een groot deel van hun Griekse obligaties van de hand gedaan.

Een aantal aandelen had te lijden onder de Chinese beslissing om de banken wat meer ademruimte te geven voor het verlenen van nieuwe kredieten. Dat kan betekenen dat de Chinese overheid van oordeel is dat de economische groei al te zeer verzwakt.

Dat is slecht nieuws voor bedrijven die zaken doen met China. Zinkspecialist Nyrstar kalfde 4,48 procent af tot 5,35 euro, staaldraadgroep Bekaert gleed 4,05 procent weg tot 22,85 euro. Bij Solvay bedroeg het verlies 3,74 procent op 88,19 euro.

Niet alleen in Brussel, ook elders in Europa bedroegen de beursverliezen om en bij de 2 procent. Op de beurs van Athene ging de index zelfs 4,5 procent lager, door de toenemende onzekerheid over de toekomst van het land in de eurozone.

De beurs van Athene sloot af op 584,04 punten, bijna het niveau van twintig jaar geleden.
De beurzen van Madrid en Milaan konden de verliezen uiteindelijk beperken tot 2,7 procent. Eerder op de dag stonden ze nog meer dan 3 procent in het rood.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees